akcesoria do kawy

Młynek do kawy. Czy warto kupić?

Wiele osób, wchodzących dopiero do świata kawy, za najważniejszy element zestawu kawosza uważa ekspres ciśnieniowy. Jakże by inaczej? Przecież to przy jego pomocy przygotowujemy ukochany czarny napar, który może zamienić nawet najgorszy poranek we wspaniały dzień. To on króluje na kuchennym blacie i to na niego goście patrzą z podziwem, gdy przychodzą do nas z wizytą. 

Jednak gdy zapytamy osoby pracujące w świecie kawy profesjonalnie, ich odpowiedź będzie zupełnie inna: za najważniejszą część ekwipunku domowego baristy uważają oni bowiem dobry żarnowy młynek do kawy. My, rzecz jasna, zgadzamy się z tą opinią. Taka odpowiedź może wydawać się dość zaskakująca, poznajmy więc argumenty stojące za opinią, iż młynek do kawy to najważniejszy sprzęt dla kawosza.

młynek do kawy
Źródło: pexels.com

Świeżość to podstawa!

Po pierwsze: świeża kawa. Nie da się ukryć, iż najlepiej smakuje właśnie świeżo zmielona kawa – nie jest przypadkiem iż to właśnie przy jej pomocy reklamuje się większość kawiarni. Z czego wynika wyjątkowy aromat świeżo mielonych ziaren? 

Cóż, po pierwsze kawa pełna jest różnorodnych substancji aromatycznych, które uwalniają się podczas mielenia. Są one bardzo intensywne, ale niestety bardzo szybko ulatniają się ze zmielonych ziaren – zachodzi bowiem proces oksydacji, czyli utleniania. W ten sam sposób zachodzi on w wielu innych produktach spożywczych. By zobrazować to przy pomocy przykładu wystarczy wziąć dwa świeże bochenki chleba, jeden zachować w całości, drugi pokroić w kostki i odstawić na 12 godzin. Po który chleb chętniej byście sięgnęli? Odpowiedź wydaje się oczywista: ta sama logika daje się zastosować również w przypadku kawy. 

Większość substancji aromatycznych “ucieka” już kilkanaście minut po zmieleniu, dlatego właśnie warto mielić kawę świeżo – podczas gdy zmielone ziarna tracą świeżość już po tak krótkim okresie, ziarna pozostaną świeże nawet przez dwa miesiące od momentu wypalenia. Dlaczego więc warto mielić? Bo dzięki temu nasz napar będzie bardziej aromatyczny, a co za tym idzie, po prostu smaczniejszy. Ostrzegamy: jeśli spróbujesz domowej, świeżo mielonej kawy, nie ma już odwrotu…

akcesoria do mielenia kawy
Źródło: unsplash.com

Warto mieć wybór…

Po drugie, możliwość wyboru konkretnego przemiału do konkretnej metody. Mówiąc o młynkach mamy na myśli młynki żarnowe z możliwością regulacji poziomu mielenia – właśnie tego typu urządzeń używają bowiem wszyscy profesjonaliści. 

Najważniejszym czynnikiem jest tu powtarzalność i jednolitość rezultatów: cząsteczki kawy powinny być tej samej wielkości, by parzyły się w tym samym czasie, dzięki czemu unikniemy nadekstrakcji i podekstrakcji. Tego typu efekt trudno jest uzyskać w młynku nożowym (zwanym też ostrzowym).

Warto również pamiętać o fakcie, iż różne metody parzenia wymagają od nas użycia zupełnie innych poziomów przemiału. Rozmiar “uniwersalny” przemiału na paczkach marketowych kaw mielonych można włożyć między mity. Każde urządzenie wymaga zupełnie innej grubości mielenia. Przykładowo, gdy włożymy kawę zmieloną do ekspresu przelewowego do ekspresu ciśnieniowego, ze względu na grube mielenie woda przeleci przez fusy szybko dając napar o wysokiej, nieprzyjemnej kwasowości i niskiej intensywności. Jeśli zrobilibyśmy na odwrót, otrzymalibyśmy kawę przelewową o wysokiej intensywności i goryczy. 

Pełna kontrola 

Gdy pijemy paczkę pysznej kawy, możemy mieć chęć spróbowania jej w wielu różnych metodach. Odpowiedź na ten dylemat jest prosta i jest nią nic innego jak młynek z regulowaną grubością mielenia. Istnieją bardzo różne sposoby regulacji, po prostu wybierz to, co wydaje ci się najwygodniejsze! Po co wybierać, skoro można mieć wszystko!

Ostatni argument jest najważniejszy dla osób, dla których kawa stanowi poważną pasję. To właśnie dla tych ostatni argument może być decydujący przy decyzji o potencjalnym zakupie młynka do kawy. Chodzi o nic innego jak kontrolę nad całym procesem parzenia. Co mamy przez to na myśli? Cóż, parzenie kawy to wbrew pozorom czynność dużo bardziej skomplikowana niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. W grę wchodzi bowiem zaskakująco duża liczba czynników: grubość mielenia, temperatura wody, proporcje kawy i wody i bardzo wiele innych. Profesjonaliści i ci aspirujący do perfekcji dążyć powinni do kontroli każdego z nich. Tę możliwość właśnie oferuje młynek do kawy: pozwala na wprowadzenie mikroskopijnych zmian, które będą miały olbrzymi wpływ na efekt w naszym kubku. Jeśli nasza kawa przelewowa jest zbyt kwaśna, wystarczy wydłużyć czas parzenia o kilkanaście sekund poprzez zmniejszenie grubości mielenia.

Źródło: unsplash.com

Reasumując, dlaczego warto mieć młynek do kawy? Bo tylko on zagwarantuje, że twoja kawa będzie dokładnie taka, jak chcesz. Wszystko jest tylko i wyłącznie w twoich rękach, a więc na co jeszcze czekać? Przed wyborem młynka musisz jednak rozważyć jeszcze kilka ostatnich kwestii:

Ostrzowy czy żarnowy?

Tę kwestię omówiliśmy już w sposób szczegółowy we wcześniejszej części artykułu: jeśli chcesz prawdziwej, wysokiej jakości mielenia, sięgnij po młynek żarnowy – co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości.

Ręczny czy elektryczny?

Wszystko zależy od twoich potrzeb: jeśli mielisz codziennie duże ilości kawy, wygodniejsze będzie używanie młynka elektrycznego i vice versa. Młynki ręczne są za to wyjątkowo poręczne, dzięki czemu łatwiej zabrać je chociażby w podróż.

Uniwersalny czy do espresso?

Zastanów się, jaką kawę lubisz pić najbardziej? Jeśli są to kawy przelewowe, sięgnij po młynek uniwersalny. Jeśli kochasz espresso, młynek dedykowany do tej metody będzie strzałem w dziesiątkę. Tego typu urządzenia posiadają węższe spektrum regulacji, jednak pozwalają na wprowadzanie mikroskopijnych zmian, kluczowych przy wymagającej chirurgicznej precyzji sztuce parzenia espresso.

Żarna stalowe czy ceramiczne?

Młynki z żarnami stalowymi zazwyczaj są nieco droższe i odporniejsze na uszkodzenia. Żarna ceramiczne są zaś twardsze i bardziej wytrzymałe – stalowy odpowiednik tępi się około dwukrotnie szybciej.

Podsumowanie

Tym artykułem chcieliśmy przekonać naszych czytelników do jednego: młynek jest najważniejszym urządzeniem, jakie może w swym arsenale posiadać prawdziwy koneser kawowy. To ono pozwala na osiągnięcie najlepszego smaku i pełną kontrolę nad procesem parzenia. Wybór tego odpowiedniego może stanowić nie lada wyzwanie, jednak wystarczy odpowiedzieć sobie na pytanie “co jest mi najbardziej potrzebne w młynku?”, by szybko znaleźć odpowiedni model. W końcu dobry młynek do kawy musi mieć tylko jedną cechę: sprawiać użytkownikowi przyjemność!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *