Jeśli masz czerwone buraki, możesz się zastanawiać, jak zrobić zakwas. Możesz zrobić chleb z buraków. Gotowanie buraków jest bardzo proste, ale nie można zapomnieć, że należy później wycisnąć z nich sok. Możesz użyć sokowirówki, aby wycisnąć sok, w zależności od wielkości buraków. Połącz mąkę i zakwas w misce i dobrze wymieszaj. Odpoczywaj przez około 30 minut, zanim zaczniesz mieszać. Możesz też zostawić ciasto na noc.
Po tym czasie dodaj do ciasta białą mąkę chlebową. Zwiększy to kontrast między kolorem buraka a białą mąką chlebową. Dodaj również do ciasta 1000mg pokruszonej witaminy C, aby opóźnić utlenianie. Dodaj odsączone buraki do ciasta jako inkluzje. Kolor będzie wyskakiwał. Dodaj również nasiona chia dla dodatkowych korzyści zdrowotnych. Następnie upiecz jak zwykle!
Aby przygotować buraki, upiecz połowę z nich w piekarniku. Zawiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 400 stopni F przez około godzinę. Gdy będą miękkie, nóż powinien z łatwością wsunąć się w ich środek. Jeśli buraki są rozgotowane, możesz zdjąć skórkę i trzymać je w piekarniku do miękkości. Ewentualnie można je sauté.
Do ciasta można też dodać suszone maliny. Dodają one ciemnoróżowego koloru do ogólnego efektu. Ponadto, możesz również dodać do ciasta rodzynki lub inne suszone owoce. Pamiętaj jednak, aby dodać trochę wanilii dla słodkości. Kiedy skończysz, będziesz mieć pyszny chleb na zakwasie, którym możesz wznieść toast do deseru lub następnego przyjęcia obiadowego. Możesz nawet podzielić się nim z przyjaciółmi i rodziną.
Po przygotowaniu zakwasu, możesz przygotować ciasto do pieczenia. Aby zrobić podstawowy chleb na zakwasie, musisz zmieszać wodę i zakwas razem. Trzeba też dodać mąkę i dosypać trochę, upewniając się, że ciasto nie ma suchych kawałków. Po wymieszaniu można je rozciągnąć kolistymi ruchami i złożyć, aby nabrało mocy. Po fermentacji masowej zakwas powinien wyrosnąć prawie dwukrotnie.
Po godzinnym wyrastaniu ciasta należy je rozwałkować na kształt buły lub koperty. Ciasto na zakwasie wchłonie wodę podczas odpoczynku, dając mu możliwość uformowania glutenu dla łatwiejszego formowania. Następnie ciasto należy przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Warto sprawdzić wyniki przed włożeniem chleba do piekarnika. Jeśli lubisz smak chleba, możesz dodać do niego trochę koziego sera.
Kiedy ciasto wyrastało przez około cztery godziny, jest gotowe do fermentacji zbiorczej. Możesz je wtedy podzielić na dwie równe części. Aby rozciągnąć ciasto, zwilż lekko dłonie wodą. Rozciągaj ciasto z obu stron, aż będzie gładkie. Powinieneś być w stanie wyczuć siłę ciasta, gdy je pociągniesz. Następnie, przenieś ciasto do osobnej miski. Kontynuuj proces odpoczynku przez około 30 minut.