Barszcz na zakwasie to tradycyjne rosyjskie danie, które przypomina obfity rosyjski gulasz. Aby przygotować barszcz na zakwasie, musisz połączyć mąkę pszenną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wodą. Wymieszaj te składniki razem i pozostaw zakwas na około cztery do pięciu dni, w ciepłym miejscu. W tym czasie będzie wydzielał charakterystyczny kwaśny zapach, ale ostatecznie rozejdzie się on podczas gotowania. Jeśli chcesz zrobić barszcz na zakwasie szybciej, możesz dodać do swojej mieszanki trochę suszonego chleba na zakwasie lub soku z ogórków.
Jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś barszczu na zakwasie, masz szczęście. Kilka dni moczenia składników w sfermentowanym zakwasie sprawi, że powstanie bogata, aromatyczna zupa. Gdy zakwas będzie już gotowy, będziesz musiał użyć go do ugotowania zupy. Zakwas możesz wykorzystać do zrobienia chleba na zakwasie.
Barszcz biały na zakwasie ma wyrazisty smak. Polskie restauracje serwują go w niedzielę wielkanocną. Często podawany jest z kiełbasą lub jajkami i jest pysznym sposobem na świętowanie Wielkanocy. Składniki są często takie same jak w przypadku odmiany białej, choć różnią się nieco w zależności od rodziny i regionu. Generalnie ten rodzaj barszczu na zakwasie wypełniony jest wieprzowiną lub kiełbasą, a na wierzchu znajdują się pokrojone jajka na twardo.
Biały barszcz jest tradycyjnym daniem wielkanocnym w polskich domach. Wyglądem przypomina barszcz i ma podobny wkład do miski, ale dodatek zakwasu sprawia, że jest bardziej aromatyczny i mniej kwaśny. Jest to również tradycyjna kolacja i śniadanie wielkanocne. W Stanach Zjednoczonych często podaje się ją z gotowanymi ziemniakami i selerem. Jeśli chcesz zaserwować tę pyszną zupę swojej rodzinie w te Święta Wielkanocne, najlepiej przygotować posiłek dzień wcześniej.
Zakwas dodajemy do garnka z zupą w trakcie jej gotowania, zakwas zacznie wtedy tężeć. Wymieszaj zakwas z zupą i pozwól mu się gotować przez około 10 minut. Kiedy zupa zgęstnieje, jesteś gotowy do podania. Upewnij się, że dodałeś dużą ilość wody. Może to zająć więcej niż jeden garnek. Przepisy na barszcz na zakwasie
Po dodaniu składników, możesz dodać zakwas do wody z kvassem. Nie rozbije on skórki, ale doda aromatu i przyspieszy proces fermentacji. Jabłka pomogą również rozbić kwasowość zupy. Nasiona kolendry również powinny zostać rozbite, uwalniając swój smak. Powstała zupa powinna być bogata i kwaśna w smaku i zapachu.