Jak zrobi膰 barszcz na zakwasie

Barszcz na zakwasie to tradycyjne rosyjskie danie, kt贸re przypomina obfity rosyjski gulasz. Aby przygotowa膰 barszcz na zakwasie, musisz po艂膮czy膰 m膮k臋 pszenn膮 z przeci艣ni臋tym przez prask臋 czosnkiem i wod膮. Wymieszaj te sk艂adniki razem i pozostaw zakwas na oko艂o cztery do pi臋ciu dni, w ciep艂ym miejscu. W tym czasie b臋dzie wydziela艂 charakterystyczny kwa艣ny zapach, ale ostatecznie rozejdzie si臋 on podczas gotowania. Je艣li chcesz zrobi膰 barszcz na zakwasie szybciej, mo偶esz doda膰 do swojej mieszanki troch臋 suszonego chleba na zakwasie lub soku z og贸rk贸w.

Je艣li nigdy wcze艣niej nie robi艂e艣 barszczu na zakwasie, masz szcz臋艣cie. Kilka dni moczenia sk艂adnik贸w w sfermentowanym zakwasie sprawi, 偶e powstanie bogata, aromatyczna zupa. Gdy zakwas b臋dzie ju偶 gotowy, b臋dziesz musia艂 u偶y膰 go do ugotowania zupy. Zakwas mo偶esz wykorzysta膰 do zrobienia chleba na zakwasie.

Barszcz bia艂y na zakwasie ma wyrazisty smak. Polskie restauracje serwuj膮 go w niedziel臋 wielkanocn膮. Cz臋sto podawany jest z kie艂bas膮 lub jajkami i jest pysznym sposobem na 艣wi臋towanie Wielkanocy. Sk艂adniki s膮 cz臋sto takie same jak w przypadku odmiany bia艂ej, cho膰 r贸偶ni膮 si臋 nieco w zale偶no艣ci od rodziny i regionu. Generalnie ten rodzaj barszczu na zakwasie wype艂niony jest wieprzowin膮 lub kie艂bas膮, a na wierzchu znajduj膮 si臋 pokrojone jajka na twardo.

Bia艂y barszcz jest tradycyjnym daniem wielkanocnym w polskich domach. Wygl膮dem przypomina barszcz i ma podobny wk艂ad do miski, ale dodatek zakwasu sprawia, 偶e jest bardziej aromatyczny i mniej kwa艣ny. Jest to r贸wnie偶 tradycyjna kolacja i 艣niadanie wielkanocne. W Stanach Zjednoczonych cz臋sto podaje si臋 j膮 z gotowanymi ziemniakami i selerem. Je艣li chcesz zaserwowa膰 t臋 pyszn膮 zup臋 swojej rodzinie w te 艢wi臋ta Wielkanocne, najlepiej przygotowa膰 posi艂ek dzie艅 wcze艣niej.

Zakwas dodajemy do garnka z zup膮 w trakcie jej gotowania, zakwas zacznie wtedy t臋偶e膰. Wymieszaj zakwas z zup膮 i pozw贸l mu si臋 gotowa膰 przez oko艂o 10 minut. Kiedy zupa zg臋stnieje, jeste艣 gotowy do podania. Upewnij si臋, 偶e doda艂e艣 du偶膮 ilo艣膰 wody. Mo偶e to zaj膮膰 wi臋cej ni偶 jeden garnek. Przepisy na barszcz na zakwasie

Po dodaniu sk艂adnik贸w, mo偶esz doda膰 zakwas do wody z kvassem. Nie rozbije on sk贸rki, ale doda aromatu i przyspieszy proces fermentacji. Jab艂ka pomog膮 r贸wnie偶 rozbi膰 kwasowo艣膰 zupy. Nasiona kolendry r贸wnie偶 powinny zosta膰 rozbite, uwalniaj膮c sw贸j smak. Powsta艂a zupa powinna by膰 bogata i kwa艣na w smaku i zapachu.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *