Jak zrobi膰 zakwas na domowy chleb

Najpierw musisz przygotowa膰 zakwas. Po艂膮cz r贸wne ilo艣ci m膮ki i wody w du偶ym s艂oiku. S艂oik powinien by膰 wystarczaj膮co du偶y, aby pomie艣ci膰 zakwas, gdy zacznie bulgota膰. Powinien by膰 r贸wnie偶 wykonany z plastiku nadaj膮cego si臋 do kontaktu z 偶ywno艣ci膮. Zakwas musi by膰 codziennie dokarmiany. Drugiego dnia, odrzu膰 po艂ow臋 zakwasu i zast膮p go r贸wn膮 ilo艣ci膮 m膮ki i wody. Karmienie powinno odbywa膰 si臋 dwa do trzech razy dziennie. Kiedy s艂oik jest ju偶 gotowy, mo偶na karmi膰 zakwas dwa razy dziennie. Powiniene艣 pozwoli膰 na co najmniej 12 godzin pomi臋dzy karmieniami.

Je艣li nie zrobi艂e艣 jeszcze zakwasu, powiniene艣 zacz膮膰 od regularnego karmienia go. Karm go raz na sze艣膰 godzin, a偶 starter podwoi swoj膮 obj臋to艣膰. Powinien on r贸wnie偶 p艂ywa膰 w wodzie. Starter powinien podwoi膰 swoj膮 obj臋to艣膰 w ci膮gu sze艣ciu godzin. Mo偶esz r贸wnie偶 sprawdzi膰 jego gotowo艣膰, karmi膮c go co drugi dzie艅. Proces fermentacji trwa od o艣miu do dziesi臋ciu dni, ale mo偶e trwa膰 d艂u偶ej.

Zakwasy s膮 bardzo aktywne na pocz膮tku, ale zaczynaj膮 zwalnia膰 w po艂owie i ponownie wzrasta膰. Jest to normalna cz臋艣膰 procesu. Nie zniech臋caj si臋 jednak! Nadal mo偶esz zrobi膰 sw贸j w艂asny chleb na zakwasie. Kiedy masz ju偶 sw贸j zakwas, mo偶esz upiec chleb lub inne wypieki. Dojrzewanie trwa tydzie艅 lub d艂u偶ej, ale jest tego warte ze wzgl臋du na niesamowity smak.

Mo偶esz u偶y膰 zakwasu do przygotowania ciasta na pizz臋, herbatnik贸w, gofr贸w, a nawet pizzy! Zakwasy mog膮 by膰 r贸wnie偶 ponownie wykorzystane do ciasta na pizz臋, ciasteczek, gofr贸w. Je艣li zrobi艂e艣 ju偶 sw贸j zakwas, mo偶esz go podarowa膰 przyjacielowi i zrobi膰 z nim pyszny chleb. Proces jest 艂atwy i przyjemny, a nagrody s膮 niesko艅czone!

Upewnij si臋, 偶e r贸wnowaga pH Twojego zakwasu jest na idealnym poziomie. Powinien on unosi膰 si臋 w szklance wody. Mo偶esz sprawdzi膰 jego zdrowie obserwuj膮c jego kolor i konsystencj臋. Zakwas, kt贸ry jest zbyt pomara艅czowy lub ma nietypowy wzrost ple艣ni nie jest dobry. Mo偶esz u偶y膰 zakwasu ponownie, je艣li tang ro艣nie do odpowiedniego poziomu. Je艣li stanie si臋 zbyt mokry, czas przenie艣膰 go gdzie indziej.

Aby aktywowa膰 dzikie dro偶d偶e i bakterie, dodaj r贸wne cz臋艣ci m膮ki i wody. Powsta艂a mieszanina powinna by膰 b膮belkowa i lepka. Proces ten trwa 48 godzin, a do jego przeprowadzenia mo偶esz u偶y膰 dowolnej m膮ki na bazie zbo偶a. Zakwas mo偶e by膰 zrobiony z pszenicy, 偶yta, a nawet ry偶u. Je艣li nie lubisz m膮ki pe艂noziarnistej, mo偶esz u偶y膰 m膮ki chlebowej, ale u偶ywaj jej tylko wtedy, gdy jeste艣 zaawansowanym piekarzem.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *