Jak zrobi膰 chleb na zakwasie

S膮 dwie metody robienia ciasta na zakwasie. Pierwsz膮 z nich jest wymieszanie sk艂adnik贸w razem i zagniecenie ich. W ten spos贸b uzyskasz bardzo elastyczne ciasto. Druga metoda polega na fermentacji ciasta w lod贸wce przez co najmniej 8 godzin. Ta metoda wymaga troch臋 praktyki. B臋dziesz musia艂 dostosowa膰 czas odpoczynku. Po pierwszym wyro艣ni臋ciu, ciasto b臋dzie musia艂o odpoczywa膰 przez kr贸tszy czas, zanim b臋dziesz m贸g艂 je uformowa膰.

Zakwas powinien by膰 zdrowy i aktywny przed zmieszaniem z m膮k膮 i wod膮. Nast臋pnie, musisz pozostawi膰 ciasto do odpoczynku przez oko艂o osiem do dziesi臋ciu godzin przed formowaniem go. Nast臋pnie, mo偶na uformowa膰 ciasto i upiec je. Ciasto musi rosn膮膰 ponownie raz dziennie przez oko艂o jedn膮 do dw贸ch godzin. Nast臋pnie, pozw贸l mu ostygn膮膰 zanim zaczniesz si臋 nim delektowa膰. Zakwas to 艣wietny spos贸b na 艣wie偶y chleb!

Fermentacja masowa ma miejsce w ci膮gu dnia przed pieczeniem, przez oko艂o 1,5 do dw贸ch godzin. W tym czasie gluten w cie艣cie rozlu藕nia si臋, tworz膮c bardziej z艂o偶ony smak. Ciasto stanie si臋 bardziej mi臋kkie, l偶ejsze i wi臋ksze ni偶 poprzednie. Aby upiec chleb na zakwasie, nale偶y przykry膰 go wilgotnym r臋cznikiem i pozwoli膰 mu wyrosn膮膰 przez co najmniej godzin臋. Po tym czasie mo偶na nada膰 mu dowolny kszta艂t i upiec.

Przepis dla pocz膮tkuj膮cych daje delikatny, ale g臋sty mi臋kisz i 艣wietnie nadaje si臋 na kanapki i tosty. Mo偶esz dostosowa膰 ilo艣膰 wody do swoich preferencji. Je艣li wolisz bardziej mi臋kkie ciasto, spr贸buj doda膰 wi臋cej wody do mieszaniny. Inn膮 opcj膮 jest przygotowanie ciasta w misce wy艂o偶onej 艣ciereczk膮. Kiedy ciasto wyro艣nie, mo偶esz u偶y膰 go do kanapek lub tost贸w. A w miar臋 up艂ywu dni zacznie si臋 opieka膰.

Je艣li chcesz upiec chleb na zakwasie w domu, za ka偶dym razem sprawdzaj sw贸j zakwas. Je艣li ciasto nie ro艣nie, powiniene艣 doda膰 wi臋cej wody lub m膮ki. Je艣li chcesz zrobi膰 chleb na zakwasie w domu bez kuchni, mo偶esz kupi膰 narz臋dzia od Cultures for Health. Mo偶esz te偶 zrobi膰 w艂asny chleb na zakwasie, 艂膮cz膮c te dwie metody.

Po pierwszym z艂o偶eniu, mo偶esz odwr贸ci膰 ciasto na lekko opr贸szon膮 m膮k膮 powierzchni臋. Mokr膮 d艂oni膮 z艂贸偶 ciasto na 艣rodku i rozci膮gnij je do g贸ry. Powt贸rz ten proces ze wszystkich stron. Nast臋pnie przykryj misk臋 艣ciereczk膮 kuchenn膮 i pozostaw w lod贸wce na godzin臋 lub dwie. Kiedy ciasto podwoi sw贸j rozmiar, b臋dzie gotowe do uformowania.

Je艣li jeste艣 smakoszem, nauka robienia chleba na zakwasie jest do艣wiadczeniem, kt贸rego trzeba spr贸bowa膰 przynajmniej raz. Chleb na zakwasie ma niezr贸wnany smak i konsystencj臋, kt贸rej po prostu nie da si臋 uzyska膰 z bochenk贸w z supermarketu. Chleb na zakwasie ma r贸wnie偶 wiele korzy艣ci zdrowotnych w por贸wnaniu z chlebami kupowanymi w sklepie. Podobnie jak dro偶d偶e w chlebie, zakwas zawiera dobre bakterie i rozk艂ada gluten.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *