Wino można zrobić nie tylko z winogron (dobrym przykładem jest wino z czereśni). Jeśli jednak kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić wino z soku brzozowego, to ten artykuł jest dla Ciebie. Oto kilka kroków, które możesz podjąć, aby wyprodukować ten pyszny napój. Po pierwsze, należy zebrać soki z brzozy. Ten sok zawiera około 0,7% cukru i utrzymuje się do czterech dni w lodówce. Po tym czasie możesz dodać do mieszanki trochę cukru i drożdży. Po osiągnięciu pożądanego poziomu grawitacji, przenieś mieszaninę do sterylizowanego wiadra lub Demijohn. Teraz możesz dodać do niej koncentrat soku winogronowego, sok z cytryny i odżywki dla drożdży. Po tym, pozostawić mieszaninę do fermentacji przez co najmniej sześć miesięcy.
Następnym krokiem jest zebranie soku. Potrzebujesz kranu do beczki z piwem lub szklanej rurki. Do zbierania soku będziesz potrzebował szelki i kawałka bambusa lub drewna. Szelki i kawałek powinny mieć taką samą średnicę jak kran. Należy również upewnić się, że rurka jest skierowana lekko w dół, aby sok mógł swobodnie spływać. Cały proces powinien zająć od dwóch do trzech dni.
Najpierw należy zebrać sok z brzozy. Najlepiej zbierać ją w marcu, gdy sok unosi się około stopy od ziemi. Taki sok będzie płynął przez dwa lub trzy dni bez szkody dla drzewa. Jeśli nie jesteś w stanie samodzielnie zebrać soku, możesz użyć kołka do zatkania otworu. Po zebraniu soku, zagotuj go z kwartą miodu i dwoma funtami cukru. Możesz również dodać skórkę z cytryny lub goździki, jeśli lubisz.
Po zebraniu soku, będziesz musiał go ugotować. Należy go gotować przez około dziesięć minut, a następnie ostudzić. Należy również dodać rodzynki, sok z cytryny i drożdże, które należy uruchomić w kubku z cukrem. Pozostawić na około trzy dni, aby mieć pewność, że drożdże zadziałają. Następnie należy przecedzić sok i przelać go do czystych, wysterylizowanych butelek. Po zakończeniu fermentacji, gotowe wino powinno stać w pozycji pionowej przez co najmniej trzy miesiące, a będziesz miał świeży i pyszny napój!
Aby rozpocząć swój projekt tworzenia wina, będziesz musiał zebrać kilka podstawowych materiałów. Większość z nich jest łatwo dostępna w Twojej szopie lub możesz je kupić w sklepie z artykułami winiarskimi. Podane ilości dotyczą partii pięciu litrów, ale można je przeskalować w zależności od potrzeb. Do sterylizacji sprzętu możesz użyć siarczynu. Następnie dodaj cukier do smaku. Na koniec poczekaj, aż gotowy produkt ostygnie do około 25 st. C.
Jeśli chcesz zrobić wino z soku brzozowego, musisz go zebrać wczesną wiosną. Będziesz potrzebował czterolitrowego pojemnika na mleko, aby zebrać sok. Ten płyn rozszerza się po zamrożeniu, więc upewnij się, że zbierasz go w czasie, gdy jest mała szansa na mróz lub śnieg. Do przechowywania soku potrzebna jest brzoza o średnicy co najmniej 25 cm. Jeśli nie, to w końcu uszkodzisz drzewo. Najlepiej stuknąć drzewo, jeśli ma 25-30 cm średnicy.