Jak zrobi膰 偶eberka z dzika

Je艣li nigdy wcze艣niej nie pr贸bowa艂e艣 przyrz膮dzi膰 偶eberek z dzika, to tracisz szans臋 na pyszny smako艂yk. Przeczytaj, aby dowiedzie膰 si臋, jak przyrz膮dzi膰 偶eberka z dzika, od pocz膮tku do ko艅ca. Oto kilka wskaz贸wek, kt贸re pomog膮 Ci zacz膮膰. Upewnij si臋, 偶e post臋pujesz dok艂adnie wed艂ug wskaz贸wek, aby uzyska膰 najlepsze wyniki. Po przygotowaniu 偶eberek, mo偶esz je poda膰. Nast臋pnie podaj je z sosem barbecue.

Pierwsz膮 rzecz膮 do zrobienia jest przygotowanie 偶eberek z dzika. Umie艣膰 je na desce do krojenia, a ka偶dy stojak z 偶eberkami przekr贸j na p贸艂. Odetnij cienk膮 b艂on臋 od strony ko艣ci 偶eberek. Mo偶esz u偶y膰 kraw臋dzi 艂y偶ki kuchennej, aby usun膮膰 b艂on臋. Pokr贸j ka偶dy stojak na dwa lub trzy 偶ebra, w zale偶no艣ci od wielko艣ci. Kiedy ju偶 b臋dziesz zadowolony z wielko艣ci ka偶dego stojaka, mo偶esz przygotowa膰 sos.

Po doprawieniu 偶eberek, u艂贸偶 je na blasze do pieczenia. Piecz przez cztery godziny w temperaturze 200 stopni F, lub dwie godziny w temperaturze 175 stopni. 呕eberka s膮 gotowe, gdy widelec z 艂atwo艣ci膮 je przebije. Otw贸rz je ostro偶nie. P艂yn z 偶eberek przelej do rondla, gotuj a偶 stanie si臋 syropowaty. Podawaj 偶eberka razem z sosem. Gdy b臋d膮 gotowe, pozw贸l im ostygn膮膰, zanim je podasz.

Aby zrobi膰 偶eberka z dzika, mo偶esz zast膮pi膰 wieprzowin臋 w wi臋kszo艣ci przepis贸w. Mi臋so dzika jest zwykle g艂臋biej czerwone i ma bardziej solidny smak ni偶 wieprzowina. Poniewa偶 dzik jest chudy, musi by膰 wolno gotowany, aby zapobiec ich wysuszeniu lub staniu si臋 twardym. Je艣li nie jeste艣 gotowy na przygotowanie 偶eberek z dzika, mo偶esz u偶y膰 kupionych w sklepie 偶eberek wieprzowych. Wymieszaj razem br膮zowy cukier, czosnek w proszku i mielon膮 czerwon膮 papryk臋. Posyp pieprzem cayenne.

Je艣li robisz 偶eberka do gotowania, b臋dziesz potrzebowa艂 w臋dzarki, lub pit BBQ. Dodadz膮 one mi臋su charakterystyczny dymny smak. Je艣li nie jeste艣 w臋dzarzem, mo偶esz je pomin膮膰 lub zamiast nich u偶y膰 grilla. Tak czy inaczej, efekt ko艅cowy b臋dzie pyszny. Upewnij si臋 tylko, 偶e 偶eberka wyschn膮 na powietrzu przed w臋dzeniem. Po zako艅czeniu w臋dzenia b臋d膮 gotowe do podania!

Aby uw臋dzi膰 偶eberka z dzika, przygotuj w臋dzark臋 zgodnie z instrukcj膮. Wybierz twarde drewno, kt贸re nadaje si臋 do w臋dzenia. D膮b i hikora to dobry wyb贸r, ale mo偶esz r贸wnie偶 u偶y膰 drewna owocowego i zio艂owego dla dodania smaku i aromatu. Zawsze u偶ywaj twardego drewna, poniewa偶 mi臋kkie drewno spowoduje wysoki poziom 偶ywicy, co sprawi, 偶e 偶eberka b臋d膮 gorzkie. Aby uzyska膰 idealny pier艣cie艅 dymu, nale偶y rozpocz膮膰 pieczenie mi臋sa od ni偶szej temperatury.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *