Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś przyrządzić żeberek z dzika, to tracisz szansę na pyszny smakołyk. Przeczytaj, aby dowiedzieć się, jak przyrządzić żeberka z dzika, od początku do końca. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć. Upewnij się, że postępujesz dokładnie według wskazówek, aby uzyskać najlepsze wyniki. Po przygotowaniu żeberek, możesz je podać. Następnie podaj je z sosem barbecue.
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie żeberek z dzika. Umieść je na desce do krojenia, a każdy stojak z żeberkami przekrój na pół. Odetnij cienką błonę od strony kości żeberek. Możesz użyć krawędzi łyżki kuchennej, aby usunąć błonę. Pokrój każdy stojak na dwa lub trzy żebra, w zależności od wielkości. Kiedy już będziesz zadowolony z wielkości każdego stojaka, możesz przygotować sos.
Po doprawieniu żeberek, ułóż je na blasze do pieczenia. Piecz przez cztery godziny w temperaturze 200 stopni F, lub dwie godziny w temperaturze 175 stopni. Żeberka są gotowe, gdy widelec z łatwością je przebije. Otwórz je ostrożnie. Płyn z żeberek przelej do rondla, gotuj aż stanie się syropowaty. Podawaj żeberka razem z sosem. Gdy będą gotowe, pozwól im ostygnąć, zanim je podasz.
Aby zrobić żeberka z dzika, możesz zastąpić wieprzowinę w większości przepisów. Mięso dzika jest zwykle głębiej czerwone i ma bardziej solidny smak niż wieprzowina. Ponieważ dzik jest chudy, musi być wolno gotowany, aby zapobiec ich wysuszeniu lub staniu się twardym. Jeśli nie jesteś gotowy na przygotowanie żeberek z dzika, możesz użyć kupionych w sklepie żeberek wieprzowych. Wymieszaj razem brązowy cukier, czosnek w proszku i mieloną czerwoną paprykę. Posyp pieprzem cayenne.
Jeśli robisz żeberka do gotowania, będziesz potrzebował wędzarki, lub pit BBQ. Dodadzą one mięsu charakterystyczny dymny smak. Jeśli nie jesteś wędzarzem, możesz je pominąć lub zamiast nich użyć grilla. Tak czy inaczej, efekt końcowy będzie pyszny. Upewnij się tylko, że żeberka wyschną na powietrzu przed wędzeniem. Po zakończeniu wędzenia będą gotowe do podania!
Aby uwędzić żeberka z dzika, przygotuj wędzarkę zgodnie z instrukcją. Wybierz twarde drewno, które nadaje się do wędzenia. Dąb i hikora to dobry wybór, ale możesz również użyć drewna owocowego i ziołowego dla dodania smaku i aromatu. Zawsze używaj twardego drewna, ponieważ miękkie drewno spowoduje wysoki poziom żywicy, co sprawi, że żeberka będą gorzkie. Aby uzyskać idealny pierścień dymu, należy rozpocząć pieczenie mięsa od niższej temperatury.