Jak zrobi膰 cukini臋 na patelni

Je艣li zastanawiasz si臋, jak ugotowa膰 cukini臋, ten artyku艂 poka偶e Ci najlepszy spos贸b jej przygotowania. Poniewa偶 cukinia sk艂ada si臋 g艂贸wnie z wody, powiniene艣 zachowa膰 ostro偶no艣膰 podczas obchodzenia si臋 z ni膮. Je艣li tego nie zrobisz, oka偶e si臋 ona mi臋sista i nieapetyczna. Zamiast tego, u偶yj swoich ulubionych przypraw. Mo偶esz u偶y膰 zi贸艂 i przypraw, takich jak w臋dzona papryka lub cebula w proszku. Je艣li pr贸bujesz unikn膮膰 u偶ycia mas艂a, mo偶esz spr贸bowa膰 zast膮pi膰 je dro偶d偶ami od偶ywczymi.

Aby zacz膮膰, przygotuj du偶膮 nieprzywieraj膮c膮 patelni臋. Rozgrzej olej na 艣rednio-wysokim ogniu. U艂贸偶 plastry cukinii w jednej warstwie i roz艂贸偶 je r贸wnomiernie na patelni. Posyp je sol膮 i pieprzem. Gotuj je, a偶 spody b臋d膮 lekko zw臋glone. Kiedy b臋d膮 gotowe, zdejmij je z patelni i podawaj natychmiast. Ten przepis s艂u偶y dw贸m osobom. Mo偶esz go r贸wnie偶 przygotowa膰 dla rodziny i przyjaci贸艂.

Pokr贸j cukini臋 w r贸wnej wielko艣ci plastry. Cukinia b臋dzie si臋 szybciej gotowa膰 na dole. Gdy dolna warstwa si臋 zrumieni, g贸rna pod膮偶y za ni膮. Dodaj s贸l do cukinii, aby wyci膮gn膮膰 nadmiar p艂ynu. Pos贸l za wcze艣nie lub za p贸藕no 鈥 nie chcesz mie膰 rozmok艂ej cukinii! Im d艂u偶ej b臋dzie si臋 gotowa膰, tym wi臋cej wody zostanie uwolnione i cukinia stanie si臋 mi臋sista.

Przygotowuj膮c warzywa, zawsze upewnij si臋, 偶e s膮 ugotowane do po偶膮danej krucho艣ci. B臋dziesz musia艂 gotowa膰 je przez oko艂o p贸艂 godziny lub d艂u偶ej dla 艣rednio cienkich plastr贸w. Na wi臋kszej patelni mo偶esz u偶y膰 trzech r贸偶nych partii cukinii. Po ugotowaniu cukinii do po偶膮danej krucho艣ci, przenie艣 je do naczynia do serwowania lub zamro藕 je do przysz艂ego u偶ytku.

Aby poda膰 sma偶on膮 cukini臋, po艂膮cz j膮 z past膮 z majonezu lub serka 艣mietankowego. Mo偶esz te偶 zrobi膰 z niej kanapk臋, 艂膮cz膮c pokrojon膮 cukini臋 z kromk膮 chleba, odrobin膮 sosu chili i plasterkiem sera, takiego jak Gouda lub feta. Nast臋pnie podaj j膮 z ulubion膮 sa艂atk膮 lub pieczywem. Nie b臋dziesz 偶a艂owa膰! Wi臋c upewnij si臋, 偶e u偶ywasz cukinii w swoim repertuarze kulinarnym.

Je艣li gotujesz dla dwuosobowej rodziny, mo偶esz zmniejszy膰 przepis o po艂ow臋 i przygotowa膰 wi臋cej na obiad. Mo偶esz r贸wnie偶 zamrozi膰 go i odgrza膰 p贸藕niej. Cukinia, kt贸ra jest gotowana noc wcze艣niej, pozostanie dobra w lod贸wce do pi臋ciu dni. Je艣li gotujesz dla jednej lub dw贸ch os贸b, jest to 艣wietny spos贸b, aby wprowadzi膰 wi臋cej warzyw do lod贸wki.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *