Jak zrobić cukinię na patelni

Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować cukinię, ten artykuł pokaże Ci najlepszy sposób jej przygotowania. Ponieważ cukinia składa się głównie z wody, powinieneś zachować ostrożność podczas obchodzenia się z nią. Jeśli tego nie zrobisz, okaże się ona mięsista i nieapetyczna. Zamiast tego, użyj swoich ulubionych przypraw. Możesz użyć ziół i przypraw, takich jak wędzona papryka lub cebula w proszku. Jeśli próbujesz uniknąć użycia masła, możesz spróbować zastąpić je drożdżami odżywczymi.

Aby zacząć, przygotuj dużą nieprzywierającą patelnię. Rozgrzej olej na średnio-wysokim ogniu. Ułóż plastry cukinii w jednej warstwie i rozłóż je równomiernie na patelni. Posyp je solą i pieprzem. Gotuj je, aż spody będą lekko zwęglone. Kiedy będą gotowe, zdejmij je z patelni i podawaj natychmiast. Ten przepis służy dwóm osobom. Możesz go również przygotować dla rodziny i przyjaciół.

Pokrój cukinię w równej wielkości plastry. Cukinia będzie się szybciej gotować na dole. Gdy dolna warstwa się zrumieni, górna podąży za nią. Dodaj sól do cukinii, aby wyciągnąć nadmiar płynu. Posól za wcześnie lub za późno – nie chcesz mieć rozmokłej cukinii! Im dłużej będzie się gotować, tym więcej wody zostanie uwolnione i cukinia stanie się mięsista.

Przygotowując warzywa, zawsze upewnij się, że są ugotowane do pożądanej kruchości. Będziesz musiał gotować je przez około pół godziny lub dłużej dla średnio cienkich plastrów. Na większej patelni możesz użyć trzech różnych partii cukinii. Po ugotowaniu cukinii do pożądanej kruchości, przenieś je do naczynia do serwowania lub zamroź je do przyszłego użytku.

Aby podać smażoną cukinię, połącz ją z pastą z majonezu lub serka śmietankowego. Możesz też zrobić z niej kanapkę, łącząc pokrojoną cukinię z kromką chleba, odrobiną sosu chili i plasterkiem sera, takiego jak Gouda lub feta. Następnie podaj ją z ulubioną sałatką lub pieczywem. Nie będziesz żałować! Więc upewnij się, że używasz cukinii w swoim repertuarze kulinarnym.

Jeśli gotujesz dla dwuosobowej rodziny, możesz zmniejszyć przepis o połowę i przygotować więcej na obiad. Możesz również zamrozić go i odgrzać później. Cukinia, która jest gotowana noc wcześniej, pozostanie dobra w lodówce do pięciu dni. Jeśli gotujesz dla jednej lub dwóch osób, jest to świetny sposób, aby wprowadzić więcej warzyw do lodówki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *