Jak przygotowa膰 cukini臋 na zim臋

Je艣li mieszkasz w ch艂odniejszym klimacie, jak mo偶esz zachowa膰 艣wie偶o艣膰 cukinii? Oto kilka wskaz贸wek, kt贸re pozwol膮 zachowa膰 艣wie偶o艣膰 cukinii przez ca艂膮 zim臋. Wa偶ne jest, aby dok艂adnie umy膰 cukini臋 i odci膮膰 jej ko艅c贸wki. Nast臋pnie pokr贸j cukini臋 wzd艂u偶, najlepiej na 膰wiartki. Nast臋pnie ka偶d膮 膰wiartk臋 pokr贸j na kawa艂ki wielko艣ci k臋sa. Kawa艂ki cukinii mo偶esz doda膰 do garnka z zup膮 lub sosem. Podawaj na ciep艂o lub na zimno, to 艂atwy posi艂ek na ch艂odne dni.

Kluczem do gotowania cukinii w zimie jest wiedza, jak j膮 przygotowa膰. Mo偶na zamrozi膰 j膮 w ca艂o艣ci, pokrojon膮 w plastry lub rozdrobnion膮. Wiedz膮c, jak przygotowa膰 j膮 z wyprzedzeniem, 艂atwiej znale藕膰 to, czego potrzebujesz. Cukinia najlepiej smakuje, gdy jest gotowana razem z innymi warzywami, wi臋c jest 艣wietnym dodatkiem do zup i sos贸w do makaronu. Nie sprawdza si臋 jednak tak dobrze w stir-fry lub daniach na parze.

Je艣li masz ogr贸d, mo偶esz wykorzysta膰 cukini臋 jako 藕r贸d艂o po偶ywnego jedzenia na zim臋. Mi膮偶sz cukinii zawiera prawie 20 kalorii i prawie zero t艂uszczu. Jest te偶 doskona艂ym 藕r贸d艂em witaminy C i witaminy B6 oraz ma wysok膮 zawarto艣膰 potasu. Jadalne s膮 r贸wnie偶 kwiaty cukinii. Mo偶esz r贸wnie偶 zachowa膰 cukini臋 poprzez suszenie, kiszenie lub mro偶enie. To da ci cukini臋 przez ca艂膮 zim臋.

Je艣li planujesz zamro偶enie cukinii, zdob膮d藕 ma艂y robot kuchenny. Te urz膮dzenia pomog膮 Ci zaoszcz臋dzi膰 mn贸stwo czasu. Poszatkowana cukinia b臋dzie gotowa w mniej ni偶 20 sekund, a Ty mo偶esz j膮 porcjowa膰 do ma艂ych torebek, aby trzyma膰 w zamra偶arce. Pami臋taj tylko, aby upewni膰 si臋, 偶e u偶ywasz odpowiedniej wielko艣ci pojemnika na rozdrobnione warzywa. O ile nie przechowujesz ich na zim臋, rozdrobnione warzywa zbijaj膮 si臋 w grup臋 i przyklejaj膮 do siebie.

Je艣li nie chcesz wyrzuca膰 swojej cukinii w 艣rodku zimy, rozwa偶 jej odwodnienie. Nie tylko utrzyma to twoj膮 cukini臋 w 艣wie偶o艣ci, ale tak偶e zwolni miejsce w twojej spi偶arni. Pintowy s艂oik zmie艣ci oko艂o czterech funt贸w cukinii, a powsta艂y proszek mo偶na doda膰 do zup, gulasz贸w i smoothies. Prawdopodobnie najpopularniejszym odwodnionym przepisem z cukinii s膮 chipy z cukinii.

Przed zamro偶eniem cukinii, umyj i pokr贸j j膮 w ma艂e plasterki. Mo偶esz u偶y膰 robota kuchennego lub tarki do rozdrabniania cukinii, ale pami臋taj, aby wykr臋ci膰 nadmiar wilgoci. Nast臋pnie mo偶esz przenie艣膰 rozdrobnion膮 cukini臋 do wanny z wod膮 lodow膮 i zamrozi膰 j膮. Kiedy cukinia jest zamro偶ona, mo偶esz z 艂atwo艣ci膮 wyci膮gn膮膰 j膮 z zamra偶arki, kiedy b臋dziesz potrzebowa艂 jej u偶y膰. I nie potrwa to d艂ugo, a偶 cukinia b臋dzie gotowa do jedzenia.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *