Jak zrobi膰 bit膮 艣mietan臋 z jajek

Bita 艣mietana jest jednym z najpopularniejszych deser贸w na 艣wiecie, ale jak j膮 zrobi膰? Oto kr贸tki przewodnik. W mniej ni偶 dziesi臋膰 minut mo偶esz zrobi膰 puszyst膮 pian臋 z bia艂ek jaj, a nast臋pnie z艂o偶y膰 j膮 do ciast lub deser贸w. Kluczem jest ubicie bia艂ek do sztywnych szczyt贸w, kt贸re utrzymuj膮 sw贸j kszta艂t nawet podczas ruchu trzepaczki. T臋 metod臋 mo偶na wykona膰 r臋cznie lub za pomoc膮 miksera. Aby doda膰 s艂odyczy, mo偶esz r贸wnie偶 doda膰 do mieszanki cukier granulowany.

Najpierw ubij ci臋偶k膮 艣mietan臋. U偶yj sch艂odzonej miski i ubijaczek, poniewa偶 b臋d膮 ubija膰 szybciej. Miska ze szk艂a hartowanego lepiej zachowa nisk膮 temperatur臋 ni偶 plastikowa. R贸wnie偶 miksery r臋czne s膮 lepiej przystosowane do ubijania bitej 艣mietany ni偶 miksery zanurzeniowe. Aby uzyska膰 najlepsze rezultaty, u偶yj 4-miseczkowej miarki do p艂yn贸w. Miksery r臋czne r贸wnie偶 dzia艂aj膮 dobrze, poniewa偶 mog膮 miesza膰 艣mietan臋 znacznie szybciej.

Aby zrobi膰 bit膮 艣mietan臋, zacznij od ubijania 6 du偶ych bia艂ek jaj, a偶 powstan膮 sztywne szczyty. Umie艣膰 metalow膮 misk臋 nad wrz膮c膮 wod膮. Dodaj cukier i mieszaj, a偶 cukier ca艂kowicie si臋 rozpu艣ci. Nast臋pnie ubijaj mas臋 jajeczn膮 na wysokich obrotach, a偶 osi膮gnie sztywne szczyty. Gdy sztywne szczyty ju偶 si臋 uformuj膮, mo偶esz doprawi膰 j膮 do smaku. Po wykonaniu tych czynno艣ci, lukier jest gotowy do podania.

Zanim zaczniesz, powiniene艣 pozwoli膰 jajkom ca艂kowicie ostygn膮膰. Po ostygni臋ciu jajek, mo偶esz doda膰 troch臋 barwnika spo偶ywczego lub p艂ynnej akwareli. U偶yj wyka艂aczek, aby zawirowa膰 kolory do swoich upodoba艅. Nast臋pnie zanurz swoje jajka wielkanocne w misce i obserwuj, jak pojawiaj膮 si臋 kolory! Je艣li planujesz zrobi膰 bit膮 艣mietan臋 z jajek, pami臋taj, 偶e jest to metoda bezpieczna dla 偶ywno艣ci, co oznacza, 偶e nie musisz si臋 martwi膰 o rozlane p艂yny.

Gdy jeste艣 gotowa do podania swojego deseru, upewnij si臋, 偶e przygotujesz go z wyprzedzeniem. Podczas gdy nie jest konieczne wcze艣niejsze ubijanie jajek, mo偶esz zrobi膰 mus dzie艅 wcze艣niej. W ten spos贸b mo偶esz podawa膰 go w indywidualnych porcjach i przechowywa膰 w lod贸wce przez kilka godzin. Mo偶esz nawet zrobi膰 du偶膮 parti臋 i zamrozi膰 j膮 na p贸藕niej. Tekstura pozostanie puszysta nawet po tym, jak zostanie sch艂odzona.

Inna wskaz贸wka, jak zrobi膰 bit膮 艣mietan臋 z jaj, to pozwoli膰 jajom osi膮gn膮膰 temperatur臋 pokojow膮 przed zmieszaniem ich ze 艣mietan膮. Podczas gotowania, jajka powinny by膰 podgrzewane do 60-61 stopni Celsjusza lub 142 stopni Fahrenheita. Po偶膮dana temperatura powinna by膰 osi膮gni臋ta, gdy na dnie patelni tworz膮 si臋 p臋cherzyki powietrza. Gdy jajka osi膮gn膮 idealn膮 temperatur臋, pozostaw je na oko艂o trzy do pi臋ciu minut. Po ostudzeniu jajka mo偶na wykorzysta膰 do lukru na ciastach lub w innych deserach.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *