W przypadku pojazdów przeznaczonych stricte do przewożenia ładunków wymagających zachowania optymalnego reżimu sanitarnego niezbędna jest zawsze tzw. książka sanitarna środka transportu. Zamieszczane są w niej przede wszystkim podstawowe informacje dotyczące kontroli warunków higieniczno-zdrowotnych. Wpisów dokonuje oczywiście przedstawiciel sanepidu, czyli organu państwowego upoważnionego do przeprowadzania wspomnianych oględzin.
Aspekty techniczne i rozkład rubryk
Standardowa książka sanitarna środka transportu występuje w formacie A5, posiada 24 dokładnie ponumerowane i opieczętowane strony, a także jest zabezpieczona okładką foliowaną dla zwiększenia odporności na uszkodzenia mechaniczne. Powstaje metodą druku offsetowego (płaskiego) nanoszonego na klasyczny papier o gramaturze 80 g/m2 (klasa A+). Dzięki temu nie sprawia żadnych trudności w zakresie zapisywania informacji czy przewracania poszczególnych kartek, co przekłada się bezpośrednio na wysoki komfort obsługi. Pierwszą rubryką zawartą w książce sanitarnej środka transportu jest “Data dokonania czynności kontrolnej”. Kolejne kolumny służą do wpisania rodzaju przewożonych produktów spożywczych, wykazu czynności podejmowanych w komorze ładunkowej (łącznie z nazwą zastosowanych preparatów myjących i dezynfekujących) oraz ostatecznego potwierdzenia czystości (za pomocą czytelnego podpisu). Niekiedy zachodzi też konieczność dysponowania książką sanitarną środka transportu z komorą chłodniczą, w której dodatkowo znajdują się rubryki uzupełniające. Dotyczą one m.in. temperatury panującej w komorze przy załadunku i rozładunku towaru, miejsca dostawy i rodzaju zrealizowanego przeglądu bądź naprawy agregatu.
Zastosowanie w praktyce
Książka sanitarna środka transportu stanowi normę w kilku konkretnych branżach – zwłaszcza rolniczej, spożywczej, gastronomicznej, cateringowej i farmaceutycznej. Okazuje się niezbędna choćby przy przewożeniu świeżego mięsa, ryb słodkowodnych i morskich, wyrobów mlecznych (mleka, jogurtów, kefirów, serków wiejskich itp.), mrożonych dań gotowych, warzyw, owoców, wszelkiego typu napojów, leków i suplementów diety, żywych zwierząt hodowlanych (kur, świń, krów), pasz bytowych (zarówno objętościowych, jak i treściwych) oraz innych ładunków potrzebujących zwiększonej ostrożności higienicznej. Musi być stale obecna w danym pojeździe, a także opisana zgodnie z instrukcją. Dodajmy, że zwykły użytkownik nie może dokonywać w niej absolutnie żadnych adnotacji – robi to wyłącznie osoba uprawniona, delegowana przez właściwy organ.