Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek?

PytaniaKategoria: DietaJak zrobić ocet jabłkowy z obierek?
Ola zapytał 5 miesięcy temu

Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek?

1 odpowiedzi
Best Answer
Krzysztof Wieczorek Personel odpowiedział 5 miesięcy temu

Ocet jabłkowy można z łatwością zrobić samodzielnie. Kiedy przygotowuje się jabłka na szarlotkę, zostają ogryzki i obierki. Po co wyrzucać je do śmieci, jak można przygotować domowy ocet jabłkowy.
 
Zrób sobie ocet jabłkowy – składniki
Aby przygotować ocet jabłkowy potrzebne będą:
– Wygotowane lub sparzone wrzątkiem naczynie
– Skórki z jabłek i ogryzki
– 2 łyżki cukru na kilogram skrawków jabłek
– Woda
– Szmatka do przykrycia naczynia albo gaza
– Sitko
– Sterylne butelki do zlania octu
 
Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek – wykonanie
Czyste naczynie należy wypełnić skórkami i ogryzkami jabłka, do wysokości ⅘. Ważne jest, aby nie używać zgniłych jabłek. W zgniłych miejscach z pewnością rozmnożyło się już wiele gnilnych bakterii i istnieje ryzyko, że ocet się popsuje.
Następnie dodaje się cukier. Cukier pomaga w fermentacji, ale można go pominąć. Wtedy fermentacja będzie wolniejsza.
Potem wszystko zalewa się wodą.
Aby ocet nie zamienił się w basen dla owadów, należy przykryć naczynie szmatka lub gazą i odstawić.
Zawartość naczynia powinno się co jakiś czas mieszać czystą łyżką.
Po czterech do sześciu tygodni ocet jest gotowy. Można Go przelać do butelek.