Masło czosnkowe to pyszny dodatek do bagietki czy innego pieczywa. Samodzielne zrobienie takiego masła jest łatwe i szybkie. Do wykonania masła czosnkowego potrzebne będzie dobrej jakości masło i czosnek. Do smaku można dodać sól, a także inne zioła.
Jak zrobić masło czosnkowe?
Jak zrobić masło czosnkowe do bagietki? Masło powinno być w temperaturze pokojowej, by łatwo było je mieszać. Do zrobienia masła czosnkowego należy użyć 1-2 ząbków czosnku na 100 gram masła. Czosnek obieramy z łupin, kroimy w kawałki, po czym miażdżymy – na przykład płaską częścią noża. Możemy też do tego celu użyć wyciskacza do czosnku. Zmiażdżony czosnek dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Do smaku można dodać też 1-2 szczypty soli.
Zioła mogą być świetnym dodatkiem
Dla poprawienia smaku takiego masła, można też dodać świeże zioła. Sprawdza się świeży koperek, pietruszka, a także wszelkie aromatyczne zioła suszone. Zioła muszą być drobno posiekane. Dodaje się je do masła i całość dokładnie miesza.
Przygotowane masło warto odstawić do lodówki, by dłużej zachować jego świeżość.