Owoce, takie jak czereśnie, najlepiej smakują w sezonie, dlatego robienie przetworów jest świetnym pomysłem na zatrzymanie ich pełni smaku. Jeśli nie wiesz, jak zrobic dzem z czeresni, zasięgnij naszych porad.
Na początku zawsze należy przygotować owoce. Muszą być pozbawione wszelkich ogonków, pestek, umyte i osuszone. Tak przygotowane czereśnie wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Ilość cukru jest dość dowolna, zależy to od indywidualnych upodobań, lecz 200 gram na kilogram owoców jest wartością optymalną. Po umieszczeniu wszystkiego w garnku odczekaj kilka godzin, aby owoce puściły sok.
Gdy już się tak stanie, możesz zacząć gotować czereśnie. Po doprowadzeniu do gotowania, ogień należy zmniejszyć. Na tym etapie dozwolone jest dodać coś ciekawego do dżemu, wedle uznania może być to wanilia, sok z cytryny albo inne ulubione przyprawy. Dżem należy podsmażać w garnku, często mieszając przez kilka godzin. Jeśli konsystencja będzie już Ci odpowiadała, możesz przełożyć go do wyparzonych, czystych słoików. Następnie mocno je zakręcamy.
Ostatnim etapem jest tradycyjna pasteryzacja słoików w garnku z wodą, zalaną na około 3/4 wysokości słoików. Taka pasteryzacja powinna trwać około 20 minut. Wyjmując słoiki, sprawdź czy są dobrze dokręcone i postaw do ostygnięcia do góry dnem.