Marynowanie pomidorków koktajlowych nie jest trudną sprawą, dlatego bez problemu każda osoba może zrobić to sama.
Jak zamarynować pomidory koktajlowe ?
Do zamarynowania pomidorków koktajlowych będą nam potrzebne następujące składniki:
– 1 kg pomidorków koktajlowych
– 1 szklanka octu
– 1 szklanka cukru
– 2 litry wody
– 2 łyżki soli
– 2 łyżki ziarenek pieprzu czarnego
– 1 ząbek czosnku do każdego słoika
– 1 łyżka oleju do każdego słoika
– kilka ziarenek gorczycy do każdego słoika
– suszone zioła do każdego słoika ( bazylia, oregano lub inne )
Przygotowanie:
Z jednej szklanki octu, cukru, dwóch litrów wody i soli oraz pieprzu robimy zalewę, którą zagotowujemy w garnku. W tym czasie do słoików wkładamy czyste pomidory, pokrojony ząbek czosnku oraz gorczycę i inne zioła. Do całości dokładamy jedną łyżką oleju i zalewamy ciepłą zalewą. Następnie każdy ze słoików pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Podsumowując, zrobienie pomidorków jest bardzo proste, a ich smak pokocha cała rodzina.