Marchewka wykorzystywana jest do wielu potraw, dlatego fajnie jest mieć w swojej spiżarce kilka słoików z pyszną, sezonową marchewką. Jak zaprawić marchew w słoikach? Jest to bardzo proste!
Należy przygotować marchew, słoiki z zakrętkami i zalewę.
Marchewki obieramy i wedle uznania możemy je pokroić w paski, kostki lub włożyć całe. Warto zaznaczyć, że marchewka pokrojona w kostkę świetnie się sprawdza przy, na przykład, robieniu sałatki.
Taką umytą marchew wsadzamy do wyparzonych słoików. W następnym kroku zalewamy całą marchew ciepłą zalewą. Robimy ją z wody i z soli, w stosunku 1 litr wody na jedną czubatą łyżkę soli.
Ostatni etap to pasteryzacja w garnku. Zakręcone słoiki zalane wodą, tak aby przykrywała je w 3/4 wysokości, gotujemy przez około 1,5 godziny do nawet dwóch godzin. Po ugotowaniu, dokręcamy słoiki i stawiamy je do góry dnem do wystygnięcia.
Marchewka pasteryzowana w ten sposób zachowuje swój smak i świetnie sprawdza się, kiedy potrzebujemy jej na szybko do czegoś użyć, czy to do zupy, czy sałatki.