Żeberka, to potrawa niezwykle pożywna i przez wiele osób wprost uwielbiana. Żeberka można upiec, ugotować lub grillować. Pieczone żeberka, to najbardziej popularny sposób ich serwowania. Wiele osób zastanawia się jednak jak zamarynować żeberka.
Marynata, czyli podstawa nadania smaku
Sposobów na przygotowanie marynaty do żeberek jest wiele. Najbardziej popularna marynata opiera się na prostych składnikach, które znaleźć można praktycznie w każdej kuchni.
Marynatę do żeberek można przygotować mieszając miód i musztardę w takich samych proporcjach oraz ketchup. Aby dodać smaku wyrazistości należy użyć pieprzu i soli. Osoby, które preferują bardziej pikantny smak mogą także dodać szczyptę ostrej papryki i czosnek. Wszystkie te składniki należy wymieszać z olejem. Żeberka należy umieścić we woreczku lub w pojemniku i zalać je wcześniej przygotowaną marynatą. Mięso powinno leżeć w niej przez kilka godzin, aby nasiąkło tą ciekawą kompozycją smaków. Po kilku godzinach żeberka nadają się do pieczenia. Po upieczeniu danie można skosztować i cieszyć się ciekawą kompozycją smaków i aromatów.