Jak ugotować kompot z rabarbaru?

PytaniaKategoria: InneJak ugotować kompot z rabarbaru?
Sara zapytał 3 lata temu

Jak ugotować kompot z rabarbaru?

1 odpowiedzi
Best Answer
Krzysztof Wieczorek Personel odpowiedział 3 lata temu

Z czym kojarzą się nam smaki dzieciństwa? Większość osób odpowie, że z zupą pomidorową albo ciastami. Ale poza nimi, na babcinym stole znajdowały się także kompoty z różnych owoców. Szczególnie smaczny był ten z rabarbaru. Jest przepis, który pozwala zrobić go tak, jak przyrządzały go nasze babcie. Jak ugotować kompot z rabarbaru, by faktycznie przypominał dawny smak?

Czym jest rabarbar?

Gdyby przypadkowym przechodniom zadać pytanie, czy rabarbar to owoc, to udzieliliby twierdzącej odpowiedzi. Tymczasem okazuje się, że to warzywo należące od rodziny rdestowatych. Nazywane także rzewieniem, stanowi bogate źródło witamin. Ma więc świetne właściwości lecznicze

Charakteryzuje się dużymi liśćmi oraz grubymi ogonkami liściowymi. Co prawda jest kwaśny, jednak po dodaniu cukru nagle zamienia się w smakołyk. Można go spotkać w wielu ogródkach na wsiach.

Jak ugotować kompot z rabarbaru – babciny przepis

Aromatyczny i jednocześnie orzeźwiający kompot gotuje się latem. Wystarczy zgromadzić odpowiednie składniki: 600 gram rabarbaru, pół szklanki cukru, 3 goździki, łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę cynamonu i 8 szklanek wody.

Teraz należy umyć to warzywo, a następnie pokroić na kawałki i wrzucić do wrzątku, gdzie już znajdują się goździki i cynamon. Całość trzeba gotować prawie dwadzieścia minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmuje się garnek, wciska do niego sok z cytryny i słodzi cukrem. Ostatni etap polega na przecedzeniu przez gęste sito, przelaniu do dużego dzbanka i odstawieniu do ostygnięcia.