Czerwony barszcz – lubimy tę pyszną zupę, która często podawana jest na uroczystościach rodzinnych. Oczywiście wiemy, że najważniejszym jej elementem są buraki. Jedna, aby smak był idealny, należy te warzywa odpowiednio przyrządzić. W tym artykule odpowiemy więc na pytanie, jak ugotować buraki czerwone.
Wybór buraków w sklepie
Na początku trzeba zwrócić uwagę na wygląd tych czerwonych warzyw. Biorąc je do ręki w sklepie, patrzmy, czy są jędrne i nie mają uszkodzonej skórki. Najlepiej także, jeżeli będą podobnej wielkości. Dlaczego? Bo wtedy wszystkie ugotują się jednocześnie.
Gdy już mamy wybrane buraki, pora zająć się kolejnymi czynnościami, pamiętając, aby w trakcie gotowania nie dokładać innych warzyw. A co jeszcze warto wiedzieć?
Jak szybko ugotować buraki czerwone – kilka wskazówek
Oczywiście czas potrzebny na odpowiednie przygotowanie czerwonych buraków będzie zależał do tego, czy mamy do czynienia z warzywami wiosennymi, czy zimowymi. Te pierwsze gotują się znacznie szybciej, nie potrzebują bowiem kilkudziesięciu minut, aby stać się miękkimi.
Mimo to są pewne sprawdzone porady, dzięki którym możemy skrócić czas gotowania zimowych buraków. Na początek trzeba je oczyścić i umyć (bez obierania, ale warto obciąć końcówki). Robi się to za pomocą szczoteczki pod bieżącą wodą. Warto je również wypłukać w kwaśnym roztworze.
Kolejny etap to ułożenie buraków w emaliowanym garnku i zalanie ich zimną wodą. Im są one mniejsze, tym prędzej będą gotowe do spożycia. Wystarczy, że garnek postawimy na średnim ogniu i przykryjemy. Kiedy widelec albo nóż łatwo wejdzie w te warzywa, to oznacza, że już się ugotowały.