Jeśli chcesz się nauczyć, jak zrobić własną czekoladę, wykonaj te proste kroki. Możesz również dodać masło kakaowe, aby nadać jej bardziej profesjonalny charakter. Powinien on stanowić od dziesięciu do dwudziestu procent masy czekoladowej. Jeśli chcesz, możesz również dodać dowolny naturalny aromat, taki jak cynamon, kokos lub suszone owoce. Należy również temperować czekoladę, aby nie dopuścić do jej zatarcia. Na koniec nie zapomnij dodać trochę soli morskiej i ekstraktu waniliowego, jeśli chcesz zrobić czekoladę przypominającą krówkę.
Zanim zaczniesz robić czekoladę, powinieneś ją temperować. Jest to ważny krok w procesie, ponieważ dodaje błyszczące wykończenie i promuje stabilną strukturę krystaliczną. Zapobiega także jej kwitnieniu i nadaje jej gładką konsystencję. Termometr cukierniczy jest niezbędnym narzędziem w tym procesie. Po uzyskaniu temperowanego mieszanki czekoladowej, można następnie użyć go do formowania go w dowolnym kształcie lub formie you want.
Możesz albo wlać swoją czekoladę do tacek na kostki lodu lub form. Po schłodzeniu umieść ją w lodówce lub zamrażarce. Po zastygnięciu możesz ją jeść. Pamiętaj jednak, że czekolada domowej roboty jest ziarnista i ziarnista – nigdy nie będzie smakować tak samo jak kupione w sklepie słodycze! W takim razie spróbuj swoich sił w robieniu własnej czekolady! Już wkrótce będziesz robić pyszne cukierki! Teraz wszystko, co musisz zrobić, to cieszyć się!
Poza proszkiem kakaowym, czekolada potrzebuje innych składników. Będziesz potrzebował cukru lub innej substancji słodzącej. Bittersweet czekolada powinna być co najmniej 20 procent cukru, ale można użyć organicznego miodu, surowego cukru, stewii, syropu klonowego lub syropu z agawy. Możesz nawet spróbować użyć ekstraktów olejków eterycznych, takich jak wanilia, bergamotka lub kadzidło. Kiedy już będziesz miał idealną mieszankę, będziesz na dobrej drodze do pysznej czekolady.
Po przesianiu masła kakaowego i cukru, będziesz musiał roztopić pastę kakaową. Upewnij się, że wytarłeś miskę do sucha, aby zapobiec wsiąkaniu wody w czekoladę. Wlej masło kakaowe do pasty kakaowej i wymieszaj, aby wszystko się połączyło. Po całkowitym ostygnięciu, możesz dodać wanilię w proszku, lub naturalne olejki smakowe, takie jak syrop klonowy. Aby uzupełnić swoją czekoladę, będziesz musiał ją aromatyzować.
Przemysł czekoladowy jest wart miliardy i w dużej mierze kręci się wokół czekolady. Większość deserów zawiera czekoladę, a dzieci ją uwielbiają! Ale to, czego możesz nie wiedzieć, to fakt, że czekolada kupiona w sklepie jest pełna cukrów, wosków i sztucznych składników. Domowa czekolada jest zdrowsza i tańsza. I jest zdecydowanie pyszna! Więc jeśli chcesz zaimponować gościom lub zrobić kilka smacznych smakołyków dla swoich dzieci, spróbuj zrobić domową czekoladę. Z pewnością pokochasz efekty!