Wędzarnia jest świetnym dodatkiem do twojej posiadłości i jednym z najszybszych sposobów na zarabianie na życie w domu. Wędzarnie buduje się z ramy złożonej z czterech desek cedrowych 4×4. Deski te powinny mieć kwadratowe narożniki i proste krawędzie. Należy użyć 2 1/2” wkrętów do mocowania sąsiednich ścian szczelnie razem. Po zabezpieczeniu szkieletu można zbudować ściany wewnętrzne z listew cedrowych 1×6. Należy również użyć desek z piórem i wpustem zamiast listew.
Nie należy używać tarcicy impregnowanej ciśnieniowo. Ten rodzaj tarcicy będzie zawierał toksyczne chemikalia, które zatrują mięso, które będziesz palił. Możesz również użyć żużlowych czarnych na płozy. Dach i podłoga wędzarni powinny być równe, a rura od pieca musi przez nie przechodzić. Drewno powinno być czyste i pozbawione śladów kleju czy gwoździ. Podczas budowy wędzarni warto użyć poziomicy do wypoziomowania desek.
Fundament wędzarni i palenisko powinny znajdować się poniżej linii mrozu obowiązującej na danym terenie. Jeśli gleba jest pełna głazów, trzeba będzie ją przenieść lub użyć innej lokalizacji. Zimniejsze klimaty z głębokimi liniami mrozu będą wymagały więcej piasku, żwiru i cementu. Pełna lista materiałów znajduje się w książeczce. Możesz skonsultować się z profesjonalistą w swojej okolicy lub rozejrzeć się w poszukiwaniu dostawcy.
Możesz zrobić stałą wędzarnię z bloku betonowego, kłód lub kamienia. Wędzarnia jest ważną częścią wystroju Twojego domu, więc upewnij się, że rozważasz rozmiar struktury. Aby wędzarnia była bezpieczna, należy rozważyć jej odległość od sąsiednich budynków i materiałów łatwopalnych. Zawsze sprawdzaj kody przeciwpożarowe i lokalne rozporządzenia przed skonstruowaniem swojej wędzarni.
Wędzarnia to zamknięta struktura, w której mięso i ryby są wędzone. Powinna mieć kontrolę, aby regulować temperaturę i poziom dymu. Wędzarnia jest zazwyczaj budynkiem jednopiętrowym z dwuspadowym dachem. Może mieć drzwi, gdzie popiół może być opróżniony, i haki do powieszenia mięsa. Wędzarnie mogą mieć nawet żelazne kraty na drzwiach, aby odstraszyć rabusiów.
Merrell czekał na idealny moment, aby wprowadzić swoją koncepcję, i to był pierwszy raz, kiedy zobaczył koncepcję w akcji. Po zamknięciu 81 restauracji Hospitality zobaczył, że klienci szukają opcji zamawiania bezstykowego. Aby sprostać temu zapotrzebowaniu, Merrell stworzył zewnętrzny pop-up z menu Social Q. Dało to również robotnikom i pracownikom dotkniętym przez wyłączenia dodatkową pracę. Tak więc społeczność zgromadziła się wokół nowej restauracji, która zapewniłaby im bezpieczną i przyjemną atmosferę.