Jak zrobi膰 tortill臋 z gotowych nale艣nik贸w

Je艣li nigdy wcze艣niej nie robi艂e艣 tortilli, mo偶esz si臋 zastanawia膰, jak je zrobi膰. Jest kilka krok贸w, kt贸re musisz wykona膰, aby ten przepis zadzia艂a艂. Po pierwsze, musisz rozgrza膰 nieprzywieraj膮c膮 patelni臋 lub 偶eliwn膮 patelni臋 na 艣rednio-wysoki ogie艅. Umie艣膰 tortill臋 z m膮ki na patelni. Gotuj j膮 z jednej strony, a偶 pojawi膮 si臋 liczne b膮belki i powstanie lekkie zbr膮zowienie. Powiniene艣 odwr贸ci膰 tortill臋 po kilku minutach.

Aby zrobi膰 tortille z m膮ki, wymieszaj razem suche sk艂adniki, smalec lub mas艂o i wod臋. Mo偶esz te偶 u偶y膰 bulionu warzywnego lub z kurczaka. S贸l jest opcjonalna. Mo偶esz r贸wnie偶 doda膰 troch臋 dodatkowej m膮ki do ciasta. Kiedy ciasto wyro艣nie do po偶膮danej konsystencji, mo偶esz je rozwa艂kowa膰 za pomoc膮 wa艂ka. Ta metoda jest najbardziej tradycyjnym sposobem robienia tortilli.

Aby zrobi膰 tortille bez prasy do tortilli, mo偶esz u偶y膰 szklanego talerza do ciasta lub dna 偶eliwnej patelni. Dzi臋ki temu tortille nie b臋d膮 zbyt cienkie. Je艣li nie masz prasy do tortilli, mo偶esz u偶y膰 dna szklanego talerza do pieczenia, metalowego talerza do pieczenia lub 偶eliwnej patelni. Je艣li planujesz cz臋sto robi膰 tortille, mo偶e warto zainwestowa膰 w pras臋 do tortilli.

Po pierwsze, musisz zrobi膰 ciasto na mas臋. Mo偶esz u偶y膰 miksera lub swoich r膮k, aby zrobi膰 ciasto. M膮ka musi by膰 wilgotna, ale nie klej膮ca. Ciasto powinno by膰 podobne do ciasta do zabawy. Dodaj odrobin臋 wody, je艣li ciasto jest zbyt suche. Kiedy ciasto b臋dzie gotowe, umie艣膰 je na gor膮cej patelni i pozw贸l mu si臋 ugotowa膰. Po zako艅czeniu, przenie艣 tortille do ciep艂ej miski.

Nast臋pnie, musisz zrobi膰 tortille. Mo偶esz u偶y膰 prasy do tortilli, aby zrobi膰 placki w cienkie tortille. Mo偶esz wy艂o偶y膰 pras臋 do tortilli d艂ug膮 plastikow膮 torb膮. Zapobiegnie to przyklejaniu si臋 ciasta do patelni. Teraz, po prostu umie艣膰 kulk臋 ciasta na 艣rodku plastikowej torby. Sp艂aszcz j膮 r臋kami i z艂贸偶 foli臋 nad ciastem.

Nast臋pnie, umie艣膰 tortille na gor膮cej patelni. Pocz膮tkowo b臋d膮 one przylega膰 do patelni, ale je艣li lekko poruszysz tortill膮, mo偶esz j膮 przerzuci膰. Poczekaj a偶 zbr膮zowieje od spodu i mo偶esz j膮 ponownie przerzuci膰. Po odwr贸ceniu tortilli, upewnij si臋, 偶e sma偶ysz j膮 przez ostatnie 40-60 sekund. Kiedy tortille s膮 gotowe, powinny mie膰 mi臋kk膮 i puszyst膮 g贸r臋 i puste centrum.

Aby ugotowa膰 tortille, mo偶esz je upiec w piekarniku lub u偶y膰 偶eliwnej patelni. Obie metody dzia艂aj膮, ale zalecana jest ta druga. 呕eliwna patelnia b臋dzie trwalsza, poniewa偶 tortille nie b臋d膮 przywiera膰. Aby je ugotowa膰, nale偶y rozgrza膰 patelni臋 na 艣rednio-wysoki ogie艅. Dodajemy jedn膮 tortill臋 na raz i sma偶ymy j膮, a偶 na jej spodzie pojawi膮 si臋 br膮zowe plamy.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *