Podczas gdy wszyscy byliśmy zaskoczeni, gdy dowiedzieliśmy się, że zamrażanie wody może stworzyć kostki lodu, które są całkowicie przejrzyste, nie zawsze łatwo jest znaleźć ten idealny lód w naszej własnej lodówce. Nawet jeśli znaleźliśmy go w naszej lodówce, to zazwyczaj był on mętny na spodzie. Dzieje się tak dlatego, że woda zamarza nierównomiernie. Oto jak zrobić swój własny czysty lód w domu:
Choć brzmi to trochę onieśmielająco, to w rzeczywistości jest to bardzo prosty proces. Po prostu potrzebujesz silikonowej formy, szpikulca do lodu i szklanki. Gdy już masz te rzeczy z drogi, jesteś gotowy, aby rozpocząć tworzenie pięknych przezroczystych kostek lodu. Proces jest prosty, a ty będziesz miał napój, który wygląda dokładnie tak, jak chciałbyś, aby wyglądał, zanim włożysz go do ust.
Kluczem do stworzenia przezroczystego lodu jest użycie odpowiedniej wody. Możesz użyć wody z dowolnego źródła, ale woda filtrowana lub ze sklepu spożywczego pozwoli uzyskać najlepsze kostki. Podczas gdy woda z kranu może być wygodna, zawiera minerały i smakuje obrzydliwie w zależności od stanu, z którego została pozyskana. Aby temu zapobiec, możesz również użyć wody destylowanej. Jest ona wolna od zanieczyszczeń, więc możesz być pewien, że Twoje kostki okażą się czyste.
Możesz użyć ząbkowanego noża do cięcia lodu na cienkie plasterki. Aby uzyskać najlepsze wyniki, powinieneś zostawić kostki w zamrażarce na 20 minut lub więcej przed ich pokrojeniem. Nazywa się to “temperowaniem” i pozwala lodowi uformować bardziej prostą linię. Poza tym, cięcie prosto z zamrażarki często spowoduje blok, więc lepiej pozwolić lodowi usiąść na 20 minut, aby zapewnić jego przejrzystość.
Ta metoda jest łatwiejsza w użyciu niż poprzednia, ale lód nadal będzie lekko mętny i będzie zawierał pęcherzyki powietrza. Bąbelki w tej metodzie nie mogą być odłupane dłutem, ale możesz spróbować zanurzyć formę w wodzie, aby je roztopić. Jeśli jesteś po 100% jasności, możesz użyć drewnianej łyżki, aby wyszczerbić pęcherzyki.
Jeśli jesteś zainteresowany uzyskaniem jasnych kostek lodu, możesz je zrobić w domu przy odrobinie wysiłku. Chociaż może to wymagać trochę wysiłku, ta metoda nie jest nauką rakietową. Powodem, dla którego zwykłe kostki lodu są mętne, jest to, że zawiera on pęcherzyki powietrza i zanieczyszczenia. Użycie tej metody da Ci lód premium bez poświęcania smaku. Na co więc czekasz? Wypróbuj to i miej wkrótce przezroczyste kostki lodu w swojej lodówce!
Jeśli nie czujesz się komfortowo zamrażając lód w wysokiej temperaturze, możesz obniżyć temperaturę zamrażarki. Umieść lód na górnej półce zamrażarki. Każdy stopień wzrostu temperatury sprawi, że lód będzie mniej mętny. Gdy już masz swój przejrzysty lód, możesz podawać napoje. Będziesz zadowolony, że to zrobiłeś! Będziesz mógł się przez niego przejrzeć i wypić z niego napój!