Jak zrobi膰 Tiramisu na herbatnikach

Zapomnij o lodach, ten tradycyjny w艂oski deser mo偶esz zrobi膰 r贸wnie偶 na herbatnikach. Nie musisz temperowa膰 偶贸艂tek jaj ani gotowa膰 ich w garnku. Biszkopt biedronka to 艣wietny wyb贸r, bo ma smak espresso i mascarpone. Mo偶e te偶 zawiera膰 rum, wino marsala lub likiery o smaku kawy. Je艣li unikasz jaj, spr贸buj zast膮pi膰 je 艣mietan膮.

Aby tiramisu by艂o bardziej atrakcyjne, trzymaj herbatniki ladyfinger w lod贸wce przez noc lub przez co najmniej dwie godziny. Ciastka biedronki szybko wch艂aniaj膮 kaw臋, wi臋c zanurzaj je w niej tylko na chwil臋. Zbyt d艂ugie zanurzanie mo偶e spowodowa膰 rozpadanie si臋 herbatnik贸w, przez co ca艂y deser stanie si臋 mazisty. Je艣li chcesz zrobi膰 tiramisu z herbatnikami jako prezent dla kogo艣 wyj膮tkowego, rozwa偶 przygotowanie tiramisu na herbatnikach.

Po wybraniu herbatnik贸w przygotuj krem. Je艣li chcesz, aby smak kawy by艂 wzmocniony, dodaj troch臋 ciemnego rumu lub wina marsala. Mo偶esz jednak u偶y膰 zar贸wno alkoholu, jak i jego braku. Dodatkowa wskaz贸wka: mo偶esz przygotowa膰 tiramisu z wyprzedzeniem i zamrozi膰 je w szczelnym pojemniku. Rozmra偶aj je przez noc w lod贸wce, a nast臋pnie posyp kakao w proszku przed podaniem.

Przyrz膮dzaj膮c tiramisu, mo偶esz u偶y膰 bia艂ek jaj zamiast ci臋偶kiej 艣mietany. Aby je wykorzysta膰, ubij je na sztywn膮 pian臋 i delikatnie dodaj do masy mascarpone z 偶贸艂tkami. Nie zapomnij przykry膰 naczynia foli膮. Mo偶esz przechowywa膰 je w lod贸wce do dw贸ch dni, ale pami臋taj, aby wyj膮膰 ciasteczka ladyfingers zanim deser zastygnie.

Aby przygotowa膰 ciasteczka ladyfinger, musisz najpierw nas膮czy膰 m膮k膮 blach臋 do pieczenia. Nast臋pnie umie艣ci膰 kawa艂ek papieru pergaminowego na spodzie blachy do pieczenia. Nast臋pnie, u偶yj robota kuchennego, aby po艂膮czy膰 m膮k臋, cukier, proszek do pieczenia, s贸l i mas艂o w ciasto. Nast臋pnie przetwarzaj ciasto, a偶 b臋dzie g艂adkie i ciemnobr膮zowe. Gdy b臋dzie ju偶 twarde, pokr贸j herbatniki na 贸semki i tr贸jki.

Po namoczeniu herbatnik贸w, posyp herbatniki kakao w proszku. Nast臋pnie na herbatniki na艂o偶y膰 艂y偶k膮 grub膮 warstw臋 masy 艣mietanowo-mascarpone. Gdy herbatniki nasi膮kn膮, dodaj na wierzch pozosta艂膮 mas臋 艣mietanowo-mascarpone. Przed podaniem odstaw do lod贸wki na co najmniej 4 godziny. Nast臋pnie, podawaj sch艂odzony! B臋dziesz mia艂 pyszny deser! Kiedy ju偶 opanujesz ten pyszny deser, b臋dziesz m贸g艂 z 艂atwo艣ci膮 odtworzy膰 go w domu.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *