Zapomnij o lodach, ten tradycyjny włoski deser możesz zrobić również na herbatnikach. Nie musisz temperować żółtek jaj ani gotować ich w garnku. Biszkopt biedronka to świetny wybór, bo ma smak espresso i mascarpone. Może też zawierać rum, wino marsala lub likiery o smaku kawy. Jeśli unikasz jaj, spróbuj zastąpić je śmietaną.
Aby tiramisu było bardziej atrakcyjne, trzymaj herbatniki ladyfinger w lodówce przez noc lub przez co najmniej dwie godziny. Ciastka biedronki szybko wchłaniają kawę, więc zanurzaj je w niej tylko na chwilę. Zbyt długie zanurzanie może spowodować rozpadanie się herbatników, przez co cały deser stanie się mazisty. Jeśli chcesz zrobić tiramisu z herbatnikami jako prezent dla kogoś wyjątkowego, rozważ przygotowanie tiramisu na herbatnikach.
Po wybraniu herbatników przygotuj krem. Jeśli chcesz, aby smak kawy był wzmocniony, dodaj trochę ciemnego rumu lub wina marsala. Możesz jednak użyć zarówno alkoholu, jak i jego braku. Dodatkowa wskazówka: możesz przygotować tiramisu z wyprzedzeniem i zamrozić je w szczelnym pojemniku. Rozmrażaj je przez noc w lodówce, a następnie posyp kakao w proszku przed podaniem.
Przyrządzając tiramisu, możesz użyć białek jaj zamiast ciężkiej śmietany. Aby je wykorzystać, ubij je na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy mascarpone z żółtkami. Nie zapomnij przykryć naczynia folią. Możesz przechowywać je w lodówce do dwóch dni, ale pamiętaj, aby wyjąć ciasteczka ladyfingers zanim deser zastygnie.
Aby przygotować ciasteczka ladyfinger, musisz najpierw nasączyć mąką blachę do pieczenia. Następnie umieścić kawałek papieru pergaminowego na spodzie blachy do pieczenia. Następnie, użyj robota kuchennego, aby połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło w ciasto. Następnie przetwarzaj ciasto, aż będzie gładkie i ciemnobrązowe. Gdy będzie już twarde, pokrój herbatniki na ósemki i trójki.
Po namoczeniu herbatników, posyp herbatniki kakao w proszku. Następnie na herbatniki nałożyć łyżką grubą warstwę masy śmietanowo-mascarpone. Gdy herbatniki nasiąkną, dodaj na wierzch pozostałą masę śmietanowo-mascarpone. Przed podaniem odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Następnie, podawaj schłodzony! Będziesz miał pyszny deser! Kiedy już opanujesz ten pyszny deser, będziesz mógł z łatwością odtworzyć go w domu.