Jednym z najprostszych sposobów na zachowanie szyszek sosnowych jest przerobienie ich na syrop. Syrop ten można łatwo i szybko przygotować w domu. Możesz kupić najlepsze szyszki sosnowe, które są pulchne i niedojrzałe. Szyszki sosnowe zawierają żywiczną substancję, która jest lepka i może pokryć Twoje ręce przez wiele godzin. Może to nawet prowadzić do stanu znanego jako zespół lepkiej ręki. Jednak ten stan nie jest dla ciebie niebezpieczny, ponieważ możesz uniknąć jego strasznych skutków, ucząc się, jak zrobić syrop z pędów sosny.
Aby przygotować syrop, musisz zagotować wodę z sosnowymi igłami. Po 10 minutach odcedzić sosnowe igły i dodać filiżankę cukru. Mieszać mieszaninę łyżką i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu odstawić do lodówki, aby użyć go w ciągu miesiąca. Syrop będzie przechowywany przez miesiąc. W zależności od ilości, którą chciałbyś zrobić, można go wykorzystać do różnych celów.
Innym sposobem wykorzystania syropu jest jako słodzik. Ten syrop jest doskonały do gotowania lub dodawania do kawy i herbaty. Można nawet użyć go do słodzenia porannych gorących napojów. Młode igły sosnowe mają łagodniejszy smak i są jaśniejsze w kolorze. Przed zaparzeniem syropu należy jednak usunąć z drzewa wszystkie igły i gałązki sosnowe. Możesz również użyć syropu do aromatyzowania różnych potraw.
Jeśli chcesz użyć syropu do leczenia kaszlu i przeziębienia, najlepiej zmieszać go z innymi ziołami, które są znane jako skuteczne dla zdrowia układu oddechowego. Kilka z najbardziej popularnych ziół to osha, elekampan i kora dzikiej wiśni. Możesz również spróbować zmieszać syrop sosnowy z mielonym bluszczem. Miód działa jako naturalny środek konserwujący i pomaga syropowi zachować przez miesiąc.
Homemade syrop sosnowy zawiera wiele korzyści zdrowotnych. Pierwotnie używany jako środek przeciwzapalny i do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi, syrop sosnowy może również pomóc złagodzić kaszel spowodowany przez przeziębienia, astmę i zapalenie oskrzeli. Pączki sosny mogą być również stosowane w celu złagodzenia niedrożności nosa, złagodzenia objawów przeziębienia i poprawy struktury skóry. Podczas gdy syrop sosnowy jest nadal stosunkowo bezpiecznym sposobem na wzmocnienie zdrowia, może warto spróbować.
Po zebraniu końcówek sosny, należy je opłukać i przyciąć na mniejsze kawałki. Niektóre gałęzie sosny zawierają igły, a inne nie, i obie mogą nadać wyraźny smak. Wybierz najjaśniejsze zielone pączki sosny, aby uzyskać najlepsze rezultaty i słodycz. Pamiętaj, że podczas zbierania sosny musisz być pewien, że drzewo, które zbierasz jest jadalne. Niektóre gatunki sosny są trujące dla ludzi, jeśli zostaną połknięte. Jeśli jesteś w ciąży, powinnaś unikać spożywania drzewa lub jego gałęzi.