Jak zrobi膰 suszone pomidory w oleju

Robienie suszonych na s艂o艅cu pomidor贸w to szybki, 艂atwy i zdrowy spos贸b na spo偶ywanie r贸偶nych pysznych pomidorowych produkt贸w. Te pyszne smako艂yki mo偶na znale藕膰 w s艂oikach i wykorzysta膰 w sosach sa艂atkowych, surowych sosach do makaronu, dipach, smarowid艂ach i wielu innych. Ponadto olej z suszonych pomidor贸w mo偶e by膰 u偶ywany jak oliwa z oliwek do gotowania i pieczenia r贸偶nych potraw.

Mo偶esz doda膰 suszone pomidory do r贸偶nych potraw i przechowywa膰 je w szczelnym pojemniku lub w zamra偶arce. Aby u偶y膰 tych suszonych pomidor贸w, wystarczy namoczy膰 je na dzie艅 lub dwa w ciep艂ej wodzie i doda膰 odrobin臋 cukru lub oliwy z oliwek. Suszone pomidory mog膮 by膰 r贸wnie偶 przechowywane w s艂oikach mason z oliw膮 z oliwek i u偶ywane jako dodatek do innych potraw.

Aby zrobi膰 suszone pomidory, b臋dziesz potrzebowa艂 trzech funt贸w dojrza艂ych pomidor贸w. Najpierw dok艂adnie umyj pomidory. Nast臋pnie pokr贸j je na p贸艂 lub 膰wiartki i usu艅 rdze艅 i 艂odyg臋. Pokr贸j pomidory na p贸艂 lub 膰wiartki, w zale偶no艣ci od ich wielko艣ci. Upewnij si臋, 偶e pomidory maj膮 jednolit膮 wielko艣膰 i kszta艂t. Po pokrojeniu posmaruj je cukrem i tymiankiem. Po osi膮gni臋ciu przez pomidory odpowiedniego poziomu wilgotno艣ci, umie艣膰 je na dehydratorze. Temperatura powinna wynosi膰 od 140 do 160 stopni F.

Aby zrobi膰 najlepsze suszone pomidory, wykonaj te proste kroki. Po pierwsze, przygotuj olej. Wlej do niej suszone pomidory. Nast臋pnie umie艣膰 je w s艂oiku. Pozw贸l im siedzie膰 w oleju przez tydzie艅 lub d艂u偶ej, zanim ich u偶yjesz. Dodatkowo, przed ich u偶yciem mo偶esz doda膰 do oliwy troch臋 infuzowanej oliwy z oliwek. Mo偶esz r贸wnie偶 u偶y膰 suszonych pomidor贸w w marynatach i sosach sa艂atkowych.

Nast臋pnie usu艅 sk贸rki i nasiona pomidor贸w. Aby zrobi膰 suszone pomidory, dodaj je do sosu lub zupy. Mo偶na je r贸wnie偶 podawa膰 jako przystawki i na p贸艂miskach antipasti. Mo偶esz r贸wnie偶 u偶y膰 oleju do gotowania innych potraw. W ten spos贸b zaoszcz臋dzisz pieni膮dze, jednocze艣nie ciesz膮c si臋 ulubionymi przek膮skami. Zawsze mo偶esz zrobi膰 suszone pomidory w domu.

Mo偶esz r贸wnie偶 odwodni膰 pomidory w piekarniku zamiast suszenia na s艂o艅cu. Ta metoda jest nieco szybsza, ale zajmuje mniej czasu. Wystarczy od sze艣ciu do o艣miu godzin. Pomidory suszone w ten spos贸b powinny by膰 mi臋kkie i gi臋tkie, ale nie sk贸rzaste. Pomidory mog膮 by膰 przechowywane do czterech dni, w zale偶no艣ci od ich wielko艣ci i wilgotno艣ci. Je艣li wi臋c uwielbiasz pomidorowe przepisy, to zdecydowanie warto.

Wybieraj膮c pomidora do suszenia, wybierz odmian臋 pomidora, kt贸ra jest bardziej mi臋sista. Dzi臋ki temu mniej p艂ynu wyparuje, a pomidory szybciej wyschn膮. Wybierz pomidora o podobnej wielko艣ci, poniewa偶 wszystkie wyschn膮 w tym samym tempie. Pami臋taj o usuni臋ciu pestek, kt贸re s膮 zbyt soczyste przed suszeniem. Pozosta艂y mi膮偶sz mo偶esz wykorzysta膰 r贸wnie偶 w przepisach. Mo偶e si臋 nawet okaza膰, 偶e ta metoda jest wygodniejsza ni偶 puszkowanie!

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *