Możesz zrobić sos truskawkowy we własnej kuchni, wykonując kroki opisane w tym artykule. Kiedy już opanujesz te kroki, z pewnością błyskawicznie przygotujesz pyszny sos truskawkowy! Niezależnie od tego, czy planujesz urodziny, czy po prostu wieczór w domu z rodziną, nie będziesz miał problemów z przygotowaniem pysznego i pożywnego sosu truskawkowego! Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć! Aby uzyskać najlepsze wyniki, pamiętaj, aby postępować zgodnie z instrukcjami krok po kroku!
Przyrządzając sos truskawkowy, pamiętaj, aby użyć ciężkiego rondla.Używając drewnianej łyżki, często mieszaj sos, aby zapobiec jego przypaleniu. Po przecedzeniu sosu truskawkowego, dodaj kawałki rozmrożonych truskawek z powrotem do mieszanki. W miarę stygnięcia sos będzie gęstniał. Po ostygnięciu możesz podać sos truskawkowy swojej rodzinie. Alternatywnie, można również zamrozić i użyć go później.
Aby zrobić sos truskawkowy, najpierw umyj i obłup truskawki. Następnie pokrój je i umieść w rondlu, umieść na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Mieszaj od czasu do czasu, aby jagody puściły sok. Gotuj przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Nie przegotowuj truskawek, ponieważ stracą one swój smak i rozpadną się po ugotowaniu. Jeśli robisz dużą partię sosu truskawkowego, możesz go przechowywać w lodówce do czterech dni. W miarę chłodzenia sos truskawkowy zgęstnieje i będzie się długo utrzymywał.
Przepis na sos truskawkowy można przygotować ze świeżych lub mrożonych jagód. Świeżo zebrane truskawki potrzebują mniej czasu na gotowanie i rozpadną się nieco bardziej niż mrożone. Z kolei maliny mają tendencję do tworzenia dżemu i będą bardziej płynne niż świeże. Sos truskawkowy możesz podawać na ciepło lub schłodzony. Możesz również użyć mrożonych malin, które mają tendencję do tworzenia dżemu. Tak więc, spróbuj zrobić swój sos truskawkowy w łatwy sposób i ciesz się!
Po przygotowaniu jagód i zrobieniu sosu, następnym krokiem jest sterylizacja słoików. Aby wysterylizować słoiki, wystarczy umieścić je w garnku z gorącą wodą. Po wysterylizowaniu, wyjmij wysterylizowane słoiki z garnka. Następnie umieść wysterylizowane słoiki w kąpieli wodnej. Po ich zamknięciu, umieść słoiki w kąpieli wodnej na około pięć minut.
Gdy twoje truskawki ostygną, dodaj skrobię kukurydzianą do sosu truskawkowego i dobrze wymieszaj. Skrobia kukurydziana przyspieszy proces zagęszczania, a Ty w ciągu kilku minut uzyskasz błyszczący sos. Jeśli nie dodasz skrobi kukurydzianej, sos zgęstnieje sam, gdy ostygnie. Jeśli chcesz przygotować ten sos z wyprzedzeniem, dobrze jest przechowywać go w szczelnym pojemniku. Potem możesz go wykorzystać do swoich ulubionych przepisów.