Jak zrobi膰 sernik wiede艅ski

Je艣li zastanawiasz si臋, jak zrobi膰 sernik wiede艅ski, to trafi艂e艣 we w艂a艣ciwe miejsce! W tym artykule om贸wimy, jak zrobi膰 sernik wiede艅ski i podzielimy si臋 z Tob膮 naszym przepisem! Oto szybki przegl膮d sk艂adnik贸w. Zacznij od ubicia mas艂a i cukru pudru do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodawaj jajka po jednym na raz. Dodaj ser i dobrze wymieszaj. Dodajemy skrobi臋 ziemniaczan膮, ekstrakt z wanilii i sk贸rk臋 pomara艅czow膮. Nast臋pnie doda膰 suszone owoce. Gdy masa b臋dzie g艂adka i kremowa, piec w temperaturze 170掳C przez oko艂o 90 minut. Po ostudzeniu sernika posyp cukrem pudrem i podawaj.

Ubijaj bia艂ka, a偶 powstan膮 sztywne szczyty. Nie przesadzaj z ubijaniem, bo stan膮 si臋 zbyt suche i grudkowate. Kiedy ju偶 powstan膮 szczyty, z艂贸偶 je delikatnie do masy serowej. Zajmie to kilka minut, wi臋c nie spiesz si臋! Pami臋taj, 偶e nadmierne mieszanie bia艂ek spowoduje ich rozmi臋kczenie. Ten krok jest kluczowy dla stworzenia idealnego sernika wiede艅skiego. Oto kilka pomocnych wskaz贸wek:

Po pierwsze, przygotuj sk贸rk臋. Mo偶esz u偶y膰 robota kuchennego lub nawet zrobi膰 to r臋cznie. Wymieszaj suche sk艂adniki i mas艂o, a偶 powstanie g艂adka masa. Najlepiej jest pozwoli膰 jej sch艂odzi膰 si臋 przez co najmniej 10 minut przed rozwa艂kowaniem. Kiedy sk贸rka jest ju偶 przygotowana, mo偶esz posmarowa膰 mas艂em patelni臋 springform olejem ro艣linnym. Wymieszaj pozosta艂e sk艂adniki w misce miksera, u偶ywaj膮c p艂askiej 艂opatki na niskiej lub 艣redniej pr臋dko艣ci. W mi臋dzyczasie ubij 偶贸艂tka i ekstrakt waniliowy razem.

Nast臋pnie umie艣膰 sernik w lod贸wce. Niech si臋 sch艂odzi przez kilka godzin lub przez noc. Kiedy b臋dziesz gotowy do podania, posyp cukrem pudrem i udekoruj kandyzowan膮 sk贸rk膮 pomara艅czow膮 lub rodzynkami. Nast臋pnie podaj ze 艣wie偶膮 bit膮 艣mietan膮. Sernik wiede艅ski mo偶esz przechowywa膰 w lod贸wce do dw贸ch dni. Sernik jest pyszny, gdy podawany jest sch艂odzony i gotowy do delektowania si臋 nim! Upewnij si臋 tylko, 偶e przechowujesz go odpowiednio, aby zapobiec p臋kni臋ciom.

Nast臋pnie przygotuj bez臋. Bia艂ka z sol膮 i cukrem ubij na sztywno. Powoli dodawaj ser, a偶 osi膮gniesz po偶膮dan膮 konsystencj臋. Gdy ju偶 to zrobisz, prze艂贸偶 suflet serowy do foremki spr臋偶ynowej. Mo偶esz u偶y膰 resztek ciasta do udekorowania sernika. Piecz przez oko艂o 50 minut, nast臋pnie wyjmij go i pozw贸l mu ca艂kowicie ostygn膮膰. Nadszed艂 czas, aby poda膰 sernik wiede艅ski! Kiedy sko艅czysz, polej go czekolad膮 i podawaj!

Typowy sernik wiede艅ski to mi臋kki, aksamitny deser o tradycyjnym waniliowym smaku. Mo偶e mie膰 sk贸rk臋 lub nie, i mo偶e by膰 zwie艅czony dekadenckim sosem truskawkowym lub zwyk艂膮 kruszonk膮. Przepis wymaga 9-calowej formy do pieczenia. Ciasto mo偶na podawa膰 sch艂odzone lub w temperaturze pokojowej, w zale偶no艣ci od preferencji. Je艣li podajesz ciasto w temperaturze pokojowej, powinno by膰 ono sch艂odzone w szczelnie przykrytej foli膮 folii, a偶 b臋dziesz gotowy do podania.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *