Aby stworzyć wędzony ser, będziesz potrzebował wędzarki lub grilla. Ser będzie położony na wierzchu rusztu. Wędzony ser to wspaniały sposób na stworzenie niezwykłej serowej przekąski. Wędzarka lub grill będzie wytwarzać dym z sera i jest nie rozpalona. Temperatura wędzarni pozostanie poniżej 90degF. Ser zacznie się dymić, gdy będzie miał temperaturę od 75 do 85 stopni Fahrenheita.
Po napełnieniu wędzarki wybranym przez siebie granulatem drzewnym, trzeba będzie umieścić rury pionowo na solidnej ognioodpornej powierzchni. Podpalić wióry drzewne lub pellet za pomocą palnika. Pozostawić zrębki lub pelety do spalenia na około trzy do czterech minut. Gdy wióry drzewne skończą się palić, umieść ser na stojaku wędzarniczym. Zakończenie procesu wędzenia zajmie od 24 do 48 godzin.
Ser wędzony może być podawany z każdym rodzajem jedzenia, w tym z kiełbaskami z grilla. Można go również rozsmarować na pizzy z płaskim chlebem. To pyszne smarowidło wyniesie każdą deskę serów na wyższy poziom. Spróbuj już dziś! W tym czasie koniecznie sprawdź te przepisy w formie wideo! Jeśli jesteś początkujący w tej technice, nie zapomnij obejrzeć poniższego tutorialu! Pamiętaj, że możesz go używać w wielu innych przepisach, jak również.
Podczas wędzenia sera, rodzaj drewna, które wybierzesz, będzie miał duży wpływ na smak. Jeśli szukasz łagodnego sera, możesz użyć drewna owocowego. Drewno owocowe zapewnia słodki, pikantny smak. Jeśli chciałbyś uzyskać mocniejszy ser, spróbuj użyć mocniejszego drewna. Jeśli używasz wędzarki, pamiętaj, aby użyć lutownicy, ponieważ łatwiej jest kontrolować temperaturę niż zwykłą.
Następnie będziesz chciał przygotować grilla. Jeśli używasz grilla, pamiętaj o przygotowaniu grilla ze wszystkimi niezbędnymi składnikami. Aby rozpocząć grill, będziesz musiał namoczyć wiórki z drewna hikory w wodzie przez około 45 minut. Następnie, trzeba będzie umieścić blok sera na stronie pośredniej ciepła grilla, takie jak strona, gdzie ciepło pochodzi. Po tym, trzeba będzie obrócić ser co pół godziny lub tak.
Po przygotowaniu grilla, jesteś gotowy, aby rozpocząć palenie sera. Proces wędzenia to łatwy sposób na dostarczenie tego pysznego sera na Twój stół. Blok sera Gouda i wędzarka na wióry drzewne pomogą Ci osiągnąć wspaniały rezultat. Pamiętaj, aby trzymać ser otwarty przez kilka godzin przed wędzeniem, ponieważ pomoże to utworzyć ochronną skórę. Dzięki temu nie będzie się topił i będzie pyszny na wiele sposobów.