Jak zrobi膰 przecier pomidorowy do s艂oik贸w

Aby przygotowa膰 przecier pomidorowy do s艂oik贸w, wykonaj nast臋puj膮ce kroki. Zacznij od wysterylizowania pojemnika, doprowadzaj膮c go do wrzenia. Umie艣膰 s艂oik w puszce, zostawiaj膮c oko艂o p贸艂 cala wolnego miejsca. Gdy s艂oik b臋dzie gor膮cy, dodaj przecier i 1/2 艂y偶eczki kwasku cytrynowego. Upewnij si臋, 偶e s艂oiki s膮 ca艂kowicie wype艂nione przecierem pomidorowym. Przetrzyj brzegi ka偶dego s艂oika wilgotnym r臋cznikiem papierowym, aby usun膮膰 wszelkie kawa艂ki pomidor贸w, kt贸re mog膮 by膰 przyklejone do brzegu. Na koniec umie艣膰 pokrywki na s艂oikach, a nast臋pnie zabezpiecz je metalowymi opaskami 艣rubowymi.

Wtedy u偶yj blendera r臋cznego lub zwyk艂ego blendera, aby przetworzy膰 pomidory. Pami臋taj, aby przykry膰 s艂oik r臋cznikiem kuchennym, aby przecier nie wylecia艂 z ciep艂a. Przecier pomidorowy mo偶e by膰 przechowywany przez tydzie艅 lub zamro偶ony do sze艣ciu miesi臋cy. Nale偶y jednak wykorzysta膰 s艂oik w ci膮gu tygodnia lub dw贸ch, je艣li jest otwarty. Jedna kwarta przecieru mo偶e by膰 u偶ywana przez kilka tygodni.

Gdy pomidory zostan膮 ju偶 przecedzone, wr贸膰 do kuchenki. Dodaj cukier i s贸l i gotuj przecier przez co najmniej dwie godziny. Nast臋pnie spr贸buj sosu, aby dostosowa膰 s艂odycz. Je艣li potrzebujesz wi臋cej p艂ynu, gotuj d艂u偶ej. Po tym czasie przelej sos do s艂oik贸w. Kiedy s艂oiki s膮 wype艂nione, za艂贸偶 pokrywki na s艂oiki i pozw贸l im ostygn膮膰 przed przechowywaniem.

Pomidory powinny by膰 dok艂adnie umyte i przyci臋te. Do przecieru pomidorowego mo偶esz u偶y膰 ka偶dego rodzaju dojrza艂ego pomidora. Nie kupuj pomidor贸w z chorych lub martwych ro艣lin i upewnij si臋, 偶e usuniesz wszelkie skazy lub plamy. Mo偶esz r贸wnie偶 u偶y膰 鈥減omidor贸w z puszki鈥, je艣li pomidory s膮 bogate w sok. Je艣li planujesz przechowywa膰 pomidory w s艂oikach, u偶yj ich, gdy s膮 dojrza艂e.

Pasta pomidorowa powinna by膰 b艂yszcz膮ca i mie膰 ceglany kolor. Wtedy mo偶na j膮 zamrozi膰. Aby zamrozi膰, nape艂nij s艂oiki przecierem pomidorowym, upewniaj膮c si臋, 偶e zostawisz troch臋 przestrzeni mi臋dzy g艂owami. Przecier pomidorowy powinien by膰 przechowywany w lod贸wce do trzech tygodni, ale mo偶na go r贸wnie偶 zamrozi膰. Aby przechowywa膰 przecier pomidorowy, upewnij si臋, 偶e u偶ywasz dobrej jako艣ci s艂oik贸w. Dzi臋ki temu zachowasz kolor i smak swoich pomidor贸w przez wiele lat.

Mo偶esz r贸wnie偶 u偶y膰 mro偶onych pomidor贸w lub 艣wie偶ych. Tak czy inaczej, b臋dziesz potrzebowa艂 garnka ze stali nierdzewnej lub du偶ego rondla. Kiedy gotujesz 艣wie偶e lub mro偶one pomidory, upewnij si臋, 偶e u偶ywasz 艣rednio-wysokiego ciep艂a, aby utrzyma膰 mieszanin臋 od przyklejania si臋. Kiedy pomidory b臋d膮 ju偶 mi臋kkie i soczyste, u偶yj blendera lub robota kuchennego, aby je przecedzi膰. Po przetworzeniu przecedzi膰 przecier pomidorowy przez sito o drobnych oczkach, aby usun膮膰 nasiona.

Po zako艅czeniu przetwarzania przecieru, uszczelni膰 s艂oiki pokrywkami. Mo偶na je przechowywa膰 przez rok lub dwa. Po zako艅czeniu puszkowania, nadszed艂 czas na ich przechowywanie. Przecier pomidorowy mo偶e wytrzyma膰 do 10 dni w lod贸wce. Je艣li si臋 rozdziel膮, wystarczy je ponownie po艂膮czy膰. Podczas ich przechowywania pami臋taj o tym, aby szczelnie za艂o偶y膰 pokrywki. Je艣li nie s膮 szczelne, mog膮 by膰 ponownie wykorzystane w przysz艂o艣ci.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *