Jak zrobi膰 polew臋 do babeczek

Jednym z najbardziej popularnych rodzaj贸w polewy do babeczek jest kompot, kt贸ry mo偶na przygotowa膰 ze 艣wie偶ych lub mro偶onych owoc贸w. Przygotowanie kompotu jest proste 鈥 wystarczy gotowa膰 go na ma艂ym ogniu, a偶 owoce si臋 rozpadn膮 i zg臋stniej膮. Gdy b臋dzie gotowy, na艂贸偶 go 艂y偶k膮 na babeczki. W mi臋dzyczasie, je艣li masz resztki owoc贸w, kompot stanowi pyszn膮 polew臋 do babeczek!

Aby uzyska膰 kapry艣ny, artystyczny efekt, spr贸buj golonej czekolady. Roztop troch臋 czekolady w podw贸jnym kotle i przelej j膮 do worka do pipetowania wyposa偶onego w ma艂膮 okr膮g艂膮 ko艅c贸wk臋. Przelej j膮 na talerz pokryty papierem woskowym i pozostaw do zastygni臋cia. Kiedy czekolada stwardnieje, polewa b臋dzie idealna! Zr贸b kilka r贸偶nych wzor贸w i ciesz si臋! Aby zrobi膰 idealn膮 babeczk臋, wykonaj nast臋puj膮ce kroki:

Po pierwsze, wybierz owoc. Jagody, na przyk艂ad, nie powinny by膰 umieszczone na babeczce, dop贸ki nie s膮 gotowe do jedzenia. Dzieje si臋 tak dlatego, 偶e owoce maj膮ce kontakt z cukrem wejd膮 w reakcj臋 i zmi臋kn膮. Spowoduje to, 偶e owoce uwolni膮 swoje soki, zamieniaj膮c twoj膮 babeczk臋 w lepk膮 i mi臋sist膮. Zamiast tego, poczekaj a偶 babeczki b臋d膮 ca艂kowicie ch艂odne, zanim na艂o偶ysz na nie owoce. To zapewni, 偶e b臋d膮 mia艂y chrupi膮cy k臋s, gdy si臋 w nie wgryziesz.

Gdy ju偶 przygotujesz lukier, dodaj sw贸j barwnik spo偶ywczy. Je艣li chcesz doda膰 wi臋cej koloru, podziel go na mniejsze porcje. Gdy lukier ostygnie, rozprowad藕 go na babeczkach. Pami臋taj, aby doprowadzi膰 resztki lukru do temperatury pokojowej przed jego u偶yciem. Nast臋pnie mo偶esz go ubi膰, aby sta艂 si臋 puszysty. Po wykonaniu tych czynno艣ci b臋dziesz mie膰 pyszne babeczki!

Innym rodzajem lukru, kt贸rego mo偶esz u偶y膰 do dekoracji babeczek jest bita 艣mietana. Bita 艣mietana mo偶e by膰 rozprowadzona na babeczkach lub nawet umieszczona na papierze pergaminowym. Popularn膮 polew膮 deserow膮 jest beza, kt贸ra sk艂ada si臋 po prostu z cukru i dobrze ubitych bia艂ek. Je艣li pieczesz babeczki cytrynowe, polewa bezowa b臋dzie idealnym dodatkiem do ciasta! Prosty przepis na bez臋 polega na ubiciu sze艣ciu bia艂ek z jedn膮 fili偶ank膮 cukru w gor膮cej wodzie. W miar臋 ubijania bia艂ek, cukier b臋dzie si臋 rozpuszcza艂.

Innym popularnym dodatkiem do babeczek jest bita 艣mietana. Mo偶esz to zrobi膰 dodaj膮c 艣wie偶e puree owocowe. Mo偶esz nawet pokolorowa膰 bit膮 艣mietan臋, mieszaj膮c r贸偶ne proporcje podstawowych barwnik贸w spo偶ywczych. Wa偶ne jest, aby pami臋ta膰, 偶e bita 艣mietana topi si臋 pod wp艂ywem ciep艂a, wi臋c wa偶ne jest, aby upewni膰 si臋, 偶e ma temperatur臋 pokojow膮, kiedy j膮 nak艂adasz. Nie chcesz przecie偶, aby zepsu艂a smak babeczki.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *