Jeśli jesteś fanem grillowania i szukasz pysznego sposobu na jego podanie, wypróbuj ten przepis na polędwiczki w sosie. Ten przepis z pewnością będzie hitem na każdej imprezie grillowej! Tylko upewnij się, że używasz wysokiej jakości polędwicy wieprzowej, aby uniknąć przegotowania. Polędwica wieprzowa ma zazwyczaj jeden funt i służy dwóm do czterech osób. Możesz również zrobić ten przepis w crock pot dla większego tłumu.
Pocznij od przygotowania polędwiczek, szczotkując je oliwą z oliwek i mocno przyprawiając. Podgrzej pozostałe 3 łyżki oleju na patelni na średnim ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, umieść polędwicę na patelni i obsmaż ją ze wszystkich stron, około 1 do 2 minut na stronę. Gdy wołowina jest już usmażona, wyjmij ją z piekarnika i dodaj masło.
Polędwica wieprzowa w sosie grzybowym to klasyczne i pyszne danie. Możesz przygotować ten przepis samodzielnie w 30 minut lub mniej, w zależności od Twoich umiejętności kulinarnych. Sos jest kluczem do smaku tego dania i jest jego najlepszą częścią! A skropliny z wieprzowiny dodadzą sosowi dodatkowego smaku. Powinieneś użyć ocieków z wieprzowiny podczas gotowania, aby uzyskać najbardziej aromatyczny sos.
Przed pieczeniem, dopraw polędwiczki wieprzowe rubem przyprawowym. Jeśli nie jesteś pewien czasu marynowania, możesz również zamarynować polędwiczki wieprzowe przez kilka godzin. Idealnie, wieprzowina będzie ugotowana w temperaturze 145 stopni Fahrenheita, czyli średnio krwista. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, marynuj polędwiczki wieprzowe przez co najmniej godzinę lub do 24 godzin. Jeśli masz resztki, po prostu zamroź je w lodówce do trzech dni.
Dla sosu, możesz użyć albo kupionego w sklepie, albo domowej roboty przyprawy cajun. Przyprawa cajun działa dobrze z sosami czosnkowymi, ponieważ podkreśla naturalny smak wieprzowiny. Użyj świeżego czosnku, jeśli możesz, ale płatki czerwonej papryki nie są konieczne. Bulion z kurczaka lub białe wino pomogą rozrzedzić sos. Dobrze sprawdzi się również bulion warzywny. Dla zdrowszej wersji, możesz zastąpić bulion warzywny.
Aby uczynić ten przepis bardziej autentycznym, możesz zastąpić polędwicę z kurczaka wieprzową. Polędwiczki wieprzowe są chudym, niedrogim mięsem, co czyni je świetną alternatywą dla kurczaka. Również szybko się gotują, więc są świetne na pracowite obiady w tygodniu. Sos jest łatwy do zrobienia i smakuje wyjątkowo fantazyjnie. Możesz je podawać z ryżem, jeśli chcesz. Jeśli podajesz ten przepis wybrednemu tłumowi, pomiń sos.