Jak zrobi膰 delikatn膮 wo艂owin臋 w sosie

Czu艂a wo艂owina w sosie to 艣wietny spos贸b, aby zaimponowa膰 swoim go艣ciom! W tym artykule dowiesz si臋, jak przygotowa膰 delikatn膮 wo艂owin臋 w sosie. Najpierw rozgrzej du偶y garnek na 艣rednim ogniu. Dodaj olej. Dodaj wo艂owin臋 i zrumie艅 j膮 ze wszystkich stron. Wyjmij wo艂owin臋 za pomoc膮 艂y偶ki i od艂贸偶 na bok. Roztopi膰 mas艂o w tym samym garnku. Ugotowa膰 posiekan膮 cebul臋 i czosnek. Doda膰 m膮k臋, aby sos by艂 g臋sty i g艂adki. Po zag臋szczeniu dodaj bulion wo艂owy i doprowad藕 do wrzenia.

Je艣li chcesz wypr贸bowa膰 ten przepis, upewnij si臋, 偶e wybierasz odpowiedni kawa艂ek mi臋sa. Je艣li nie jeste艣 pewien, jaki rodzaj wo艂owiny chcesz u偶y膰, mo偶esz kupi膰 mi臋so gulaszowe, kt贸re jest niedrogim kawa艂kiem wo艂owiny. Wybieraj膮c kawa艂ek wo艂owiny, rozwa偶 piecze艅 z kaczki, kt贸ra jest stosunkowo niedroga, ale ma du偶o marmurkowato艣ci dla smaku. Je艣li chcesz spr贸bowa膰 czego艣 nieco mniej kosztownego, mo偶esz spr贸bowa膰 pol臋dwicy, kt贸ra pochodzi z tylnej cz臋艣ci cia艂a. Ten kawa艂ek mi臋sa ma du偶o smaku i jest 艂atwy do przyrz膮dzenia. Je艣li chcesz twardszego ci臋cia, spr贸buj Eye of Round, kt贸ry pochodzi z tylnej nogi i jest chudy i twardy.

Aby uczyni膰 to danie nieco bardziej eleganckim, mo偶esz doda膰 wi臋cej warzyw. Opr贸cz wo艂owiny, mo偶esz doda膰 r贸wnie偶 resztki warzyw. Mo偶esz te偶 zag臋艣ci膰 sos skrobi膮 kukurydzian膮 lub zasma偶k膮 na bazie m膮ki. Mo偶na go podawa膰 z ry偶em lub makaronem jajecznym i pieczywem czosnkowym. Mo偶esz nawet poda膰 resztki wo艂owiny na ry偶u lub makaronie. To 艣wietny spos贸b na zaimponowanie go艣ciom! A je艣li masz resztki, mo偶esz nawet poda膰 j膮 na ry偶u lub makaronie jajecznym.

Aby przygotowa膰 ten pyszny gulasz, powiniene艣 zacz膮膰 od zrumienienia mi臋sa w partiach. Unikaj przepe艂nienia patelni, poniewa偶 spowoduje to, 偶e mi臋so b臋dzie parowa膰 zamiast si臋 zrumieni膰. Ponadto, mo偶esz doda膰 grzyby i ci臋偶k膮 艣mietan臋 do sosu, je艣li chcesz, aby mia艂 wi臋cej smaku. Nast臋pnie mo偶na go podawa膰 z ry偶em, makaronem jajecznym lub t艂uczonymi ziemniakami. Mo偶esz nawet s艂u偶y膰 resztki wo艂owiny z sosem nad ry偶em i makaronem jajecznym.

Je艣li chcesz przygotowa膰 wskaz贸wki wo艂owe i sos z wyprzedzeniem, mo偶esz je zamrozi膰 na okres do 3 dni. Nast臋pnie odgrzej je w mikrofal贸wce lub na kuchence. Je艣li lubisz resztki, mo偶esz przechowywa膰 ugotowane ko艅c贸wki i sos w szczelnym pojemniku. Mo偶esz r贸wnie偶 zamrozi膰 resztki na okres do 3 miesi臋cy. 艢wietnym sposobem na wykorzystanie resztek wo艂owiny w sosie jest ponowne podgrzanie go z bulionem wo艂owym zamiast wina lub 艣mietany.

Cho膰 wskaz贸wki wo艂owe s膮 gwiazd膮 dania, mi臋so nie by艂oby kompletne bez sosu. Dokonywanie w艂asnego sosu jest proste i dodaje wspania艂y smak do swoich ko艅c贸wek wo艂owych. Aby zrobi膰 sos, najpierw przygotuj zasma偶k臋. Po艂膮cz m膮k臋 i mas艂o w ma艂ej misce i ubijaj, a偶 stanie si臋 z艂otobr膮zowa. Dodaj s贸l i pieprz wed艂ug uznania. Mo偶esz podawa膰 go z ry偶em, t艂uczonymi ziemniakami lub makaronem.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *