W mniej niż pięć minut możesz zrobić pyszną pastę z tuńczyka, która będzie ozdobą twojej ulubionej kanapki. Składniki na pastę z tuńczyka są proste i obejmują trochę soli, pieprzu, soku z cytryny, cebuli, ogórków i oliwek. Następnie połącz wszystko razem, używając majonezu jako podstawy. Jeśli chcesz uzyskać fantazję, dodaj trochę posiekanej cebuli i pączków, i gotowe! Możesz nawet zrobić własną sałatkę z tuńczyka, mieszając go z majonezem i przyozdabiając koperkiem i piklami.
Tuńczyk powinien być całkowicie odsączony. Tuńczyk light i skipjack mają niski poziom rtęci. Możesz również użyć sera śmietankowego o obniżonej zawartości tłuszczu lub pełnotłustego. Dodaj trochę kaparów, aby wzmocnić smak tuńczyka. Jeśli wolisz zastąpić musztardę kremowym sosem chrzanowym, zrób to. Użyj masła do zagęszczenia pasztetu. Aby uzyskać dodatkowe ciepło, możesz dodać pieprz cayenne.
Wykończona sałatka z tuńczyka powinna być doprawiona solą i pieprzem i podawana z klinem cytryny. Przygotowuje cztery kubki. Użyj jednej trzeciej mieszanki na każdą kanapkę. Jeśli szukasz nietradycyjnej wersji, możesz użyć alternatywnych rozwiązań bez majonezu, takich jak zwykły jogurt lub ubite silken tofu. Aby podawać z kanapką, na wierzchu umieść włóczkę koperkową.
Po przygotowaniu pasty z tuńczyka, schowaj ją do lodówki na godzinę lub dwie. Jeśli wolisz jeść od razu, pasta może być przechowywana w lodówce do tygodnia lub zamrożona do trzech miesięcy. Informacje o wartościach odżywczych dla tego przepisu są przybliżone. Jeśli używasz piekarnika z funkcją wentylatora, pamiętaj o dostosowaniu temperatury. Następnie rozprowadź go na chlebie tostowym i zwieńcz dodatkowym koperkiem i piklami.
Możesz kupić tuńczyka w puszce, który jest pakowany w oliwę z oliwek. Spróbuj Genova Yellowfin Tuna in Olive Oil lub Wild Planet Albacore Solid Wild Tuna in Olive Oil. Niektórzy ludzie uważają, że tuńczyk z puszki jest zbyt tłusty. W takich przypadkach możesz dodać oliwę z oliwek extra virgin lub usunąć olej i zastąpić go nim. Spróbuj różnych marek i zobacz, którą wolisz. Jeśli nie możesz znieść tuńczyka z puszki, użyj szalotki lub posiekanych zielonych oliwek.
Gdy tuńczyk jest całkowicie odsączony, dodaj trochę soku z cytryny lub sosu Worcestershire, aby nadać mu nieco więcej smaku. Niektórzy nawet używają posiekanych ogórków, relish, lub soku z cytryny. Jeszcze inni używają plasterków jabłka lub selera. Niektórzy lubią mieszać w plasterkach warzywa, startą marchewkę lub ogórek. Dla niektórych osób najlepszym rozwiązaniem może być zwykła pasta z tuńczyka z dodatkiem pieprzu i soli. Inni lubią eksperymentować z różnymi smakami i przyprawami.