Jak zrobić kompot truskawkowy na zimę

Jeśli masz ochotę na smak świeżych truskawek w zimie, możesz chcieć dowiedzieć się, jak zrobić kompot truskawkowy na zimę. Ten przepis można przygotować w mniej niż godzinę i jest on lżejszy niż standardowy sos lub polewa. Możesz nawet skropić nim naleśniki lub inne potrawy na śniadanie! Ponadto, ten przepis na deser jest doskonałym wyborem dla wegan i diet bezglutenowych. Informacje o wartościach odżywczych podane poniżej są oparte na kalkulatorze innej firmy. Rzeczywista wartość odżywcza będzie się różnić w zależności od rodzaju owoców, ilości słodzika i wielkości porcji.

Aby zrobić kompot truskawkowy, musisz najpierw obrać truskawki i pokroić je na ćwiartki lub połówki. Można też użyć truskawek mrożonych, ale świeże szybciej się ugotują. Kompot truskawkowy zgęstnieje w miarę stygnięcia. Po ostudzeniu owoców dodajemy cukier lub inny słodzik do smaku. W zależności od tego, jak dojrzałe są Twoje truskawki, możesz dodać łyżeczkę na raz.

Innym owocem, który można wykorzystać w tym przepisie, jest sok pomarańczowy. Jeśli nie możesz znaleźć soku pomarańczowego, możesz użyć soku z cytryny. Gdy truskawki zmiękną, a soki zostaną odcedzone, kompot jest gotowy do lodówki. Przechowuj go w szczelnym słoiku do miesiąca lub zamroź. Jeśli szukasz owocowego przepisu na deser na zimę, wypróbuj ten. Będzie się dobrze przechowywał w lodówce lub zamrażarce.

Kompot truskawkowy to łatwy, smaczny deser. Wystarczą tylko 3 składniki, aby stworzyć pyszny sos truskawkowy. Jeśli nie masz świeżych truskawek, równie dobrze sprawdzą się te mrożone. W przypadku mrożonych wystarczy je rozmrozić w temperaturze pokojowej i dodać płyn. Ten sos jest równie pyszny z borówkami, mieszanką jagód lub jakimikolwiek innymi jagodami, które lubisz.

Kompot truskawkowy można zagęścić według uznania. W przeciwieństwie do dżemu, nie musi się gotować tak długo jak dżem. Aby zagęścić kompot, można przygotować papkę ze skrobi kukurydzianej, równą jednej łyżce skrobi kukurydzianej i 1/4 szklanki wody. Wymieszaj szybko i dokładnie, aby uniknąć grudek. Gdy papka ze skrobi kukurydzianej zgęstnieje, możesz dodać ją do ciepłego sosu truskawkowego.

Przygotowanie tego pysznego deseru zajmuje niespełna pół godziny. Jest idealny na śniadanie lub szybki deser. Równie pyszny jest z mrożonymi truskawkami. Kompot truskawkowy możesz też robić przez cały rok! Następnie możesz go podać z lodami, sernikiem lub innym deserem, na który masz ochotę. Mając tylko 3 składniki, ten przepis jest szybki i łatwy do przygotowania. Możesz nawet zaangażować w to swoje dzieci.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *