Jak zrobi─ç ciasto truskawkowe

Aby zrobi─ç ten pyszny deser, musisz najpierw przygotowa─ç puree truskawkowe. Je┼Ťli u┼╝ywasz ┼Ťwie┼╝ych truskawek, powiniene┼Ť je rozmrozi─ç przed przyst─ůpieniem do pracy. Mo┼╝esz r├│wnie┼╝ u┼╝y─ç mro┼╝onych truskawek. Do przygotowania truskawkowego puree nale┼╝y u┼╝y─ç blendera lub robota kuchennego. Po rozmro┼╝eniu, przeciera─ç truskawki, a┼╝ osi─ůgn─ů konsystencj─Ö oko┼éo 1 fili┼╝anki. Przenie┼Ť puree do ┼Ťredniego rondla i podgrzej je. Ci─ůgle mieszaj, aby unikn─ů─ç przypalenia i gotuj, a┼╝ zredukuje si─Ö do oko┼éo p├│┼é fili┼╝anki. Nast─Öpnie u┼╝yj miarki, aby odmierzy─ç puree.

Powinna┼Ť kupi─ç truskawki, kt├│re s─ů bardzo dojrza┼ée. ┼Üwie┼╝e truskawki mog─ů by─ç w porz─ůdku, ale mo┼╝esz spodziewa─ç si─Ö, ┼╝e ciasto b─Ödzie nieco wybrakowane. Aby uzyska─ç idealny r├│┼╝owy kolor, wybierz naprawd─Ö ┼éadne jagody z lokalnego gospodarstwa. ┼Üwie┼╝e truskawki nie zawsze daj─ů najlepsze rezultaty i sprawi─ů, ┼╝e ciasto b─Ödzie wygl─ůda┼éo mniej atrakcyjnie ni┼╝ te kupione w sklepie. Mo┼╝esz r├│wnie┼╝ ca┼ékowicie pomin─ů─ç truskawki, je┼Ťli wolisz, aby ciasto by┼éo nieco bardziej wilgotne.

Aby ciasto by┼éo wilgotne, powiniene┼Ť u┼╝y─ç oleju ro┼Ťlinnego i zmi─Ökczonego mas┼éa. Powiniene┼Ť r├│wnie┼╝ u┼╝y─ç serka ┼Ťmietankowego, kt├│ry jest w temperaturze pokojowej, poniewa┼╝ sprawi, ┼╝e lukier b─Ödzie g┼éadki. Je┼Ťli nie masz robota kuchennego, u┼╝yj miksera. Wa┼╝ne jest, aby nie przesadzi─ç z ubijaniem ciasta za pomoc─ů miksera elektrycznego, poniewa┼╝ mo┼╝e to spowodowa─ç nadmiernie upieczone ciasto. Podczas pieczenia ciasta z truskawkami, upewnij si─Ö, ┼╝e wyka┼éaczka w┼éo┼╝ona do ┼Ťrodka wyjdzie czysta lub wilgotna okruchy.

Po┼é─ůcz mas┼éo i cukier w misce do mieszania, i pokona─ç, a┼╝ kremowy. Nast─Öpnie dodaj bia┼éka jaj. Mieszaj, a┼╝ zostan─ů w┼é─ůczone. Je┼Ťli chcesz doda─ç r├│┼╝owy kolor, u┼╝yj barwnika w ┼╝elu. Po tym doda─ç puree truskawkowe i dobrze wymiesza─ç. Na koniec upiecz ciasto, a┼╝ wyka┼éaczka wyjdzie czysta. Mo┼╝esz je udekorowa─ç, rozsypuj─ůc na wierzchu cukier granulowany. Je┼Ťli masz resztki puree truskawkowego, posyp nim po┼é├│wki truskawek.

Podczas dekorowania lukrem, b─Ödziesz musia┼é u┼╝y─ç worka do dekoracji z ko┼äc├│wk─ů. Pami─Ötaj, aby sch┼éodzi─ç ciasto przed na┼éo┼╝eniem lukru lub umie┼Ťci─ç je w lod├│wce na kilka minut lub na noc. Kiedy lukier jest odpowiednio sch┼éodzony, ciasto truskawkowe b─Ödzie wygl─ůda┼éo wspaniale. Je┼Ťli chcesz, aby tort truskawkowy wygl─ůda┼é pi─Ökniej, mo┼╝esz doda─ç kilka truskawek na wierzch. Pami─Ötaj tylko, aby mie─ç oko na sk┼éadniki podczas mieszania!

Gdy ju┼╝ ubijesz ciasto, podziel je r├│wnomiernie pomi─Ödzy tortownice. Piecz ciasto przez trzydzie┼Ťci do czterdziestu minut. Nast─Öpnie wyjmij patelnie z piekarnika i pozw├│l jej ostygn─ů─ç. Gdy ciasto ostygnie, mo┼╝esz je udekorowa─ç dowolnie wybranymi owocami. To ciasto jest tak proste do wykonania i b─Ödzie dobrze zachowywa─ç si─Ö przez kilka dni. Pierwotnie opublikowany w magazynie Martha Stewart Living, przepis zosta┼é zmodyfikowany. Upewnij si─Ö, ┼╝e ciasto jest g─Öste i g┼éadkie.

Leave a Comment

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *