Przygotowanie jogurtu w domu nie musi być trudne. Dzięki kilku podstawowym składnikom i prostemu procesowi, możliwe jest zrobienie pysznego jogurtu przy ograniczonym budżecie. Po prostu pamiętaj o tych wskazówkach podczas robienia własnego jogurtu:
Aby rozpocząć, musisz zaszczepić mleko kulturą bakterii startowych. Jeśli masz mało czasu, możesz użyć kultur starterowych ze sklepowego jogurtu, liofilizowanych kultur starterowych lub poprzedniej partii domowego jogurtu. Wszystkie te składniki będą działać w Twoim Instant Pot, ale upewnij się, że najpierw sprawdzisz temperaturę! Jeśli robisz swój własny jogurt, będziesz potrzebował termofilnej kultury starterowej, która inkubuje się w temperaturze 110 stopni Fahrenheita.
Jeśli robisz swój własny jogurt bez kultury starterowej, musisz dodać do płynu jogurt naturalny w proszku. Będziesz też potrzebował kwasu cytrynowego, który można kupić w formie proszku. Chociaż smak może się różnić, nadal możesz cieszyć się domowym jogurtem bez dodatkowej pracy! Będziesz chciał, aby Twój jogurt miał konsystencję przypominającą krem, łagodnie cierpki smak i ustępował miejsca serwatce, gdy będziesz go łyżką.
Przy robieniu jogurtu musisz użyć szklanego słoika, który pasuje do Twojego jogurtownika. Użyj szklanego słoika do przechowywania, ponieważ szklane słoiki mają tendencję do utrzymywania temperatury bardziej niezawodnie niż jakikolwiek inny typ. Użyj termosu ze stali nierdzewnej lub szkła, aby zachować świeżość jogurtu. Termosy z miękkiego plastiku łatwo się rysują, a ścierne środki czyszczące mogą je uszkodzić.
Dodanie kultury starterowej stworzy kwas mlekowy, który pomaga kulturze mleka. Możesz kupić starter jogurtowy w proszku, ale jest on drogi. Jeśli wolisz zrobić swój własny jogurt, możesz kupić mrożony jogurt lub zrobić własny, używając domowego startera. Upewnij się tylko, że inkubujesz mleko do momentu, aż kultura bakteryjna zostanie w pełni zintegrowana z mlekiem. Kiedy jogurt jest gotowy, możesz dodać go do mleka lub zamrozić.
Gdy jogurt osiągnie pożądaną konsystencję, dodaj niewielką ilość kultury starterowej. Pozwól mu się hodować przez około sześć do dwunastu godzin. Dobrze ubij, aby upewnić się, że nie ma grudek. Następnie umieść jogurt w ciepłym miejscu na cztery do sześciu godzin. Pamiętaj, aby zostawić wystarczająco dużo miejsca, aby jogurt mógł oddychać. Po tym czasie możesz go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Aby uzyskać gęstszy twaróg, spróbuj użyć pełnego lub 2% mleka. Jeśli ich nie masz, możesz nadal używać gotowanego mleka. Następnie pozwól, aby curd zgęstniał. Możesz również dodać kilka chilli, ale nie będzie to smakowało tak dobrze jak twaróg, który zrobiłeś z mlekiem początkowym. Składniki na domowy jogurt są łatwe do znalezienia w każdym sklepie spożywczym.