Jak uwarzy膰 Spirit 96 w domu

Wielu aspiruj膮cych piwowar贸w zastanawia si臋 jak zrobi膰 Spirit 96. Powodem tego jest fakt, 偶e regu艂a 96% jest jednym z najwi臋kszych czynnik贸w zniech臋caj膮cych do robienia spirytusu bazowego. Regu艂a ta jest r贸wnie偶 wymogiem fiskalnym i prawnym. Wykonanie w艂asnego Spirytusu 96 od podstaw jest mo偶liwe, ale wymaga dodatkowych nak艂ad贸w finansowych i administracyjnych. Oto jak zrobi膰 ten polski likier w domu. Ten przepis pos艂u偶y jako przewodnik dla ka偶dego domoros艂ego piwowara, kt贸ry chce zrobi膰 w艂asny spirytus.

Pierw nale偶y okre艣li膰 ABV spirytusu bazowego. Og贸lnie rzecz bior膮c, im wy偶sze ABV, tym mniejszy smak ma. Destylacja do 96% ABV jest trudna, wi臋c trzeba j膮 przeprowadzi膰 ostro偶nie. Jednak warto to zrobi膰, gdy ju偶 si臋 to osi膮gnie. B臋dziesz potrzebowa艂 wysokiej jako艣ci destylatora typu grain-to-glass. Jest kilka rzeczy, o kt贸rych nale偶y pami臋ta膰 podczas destylacji ginu.

Zawarto艣膰 alkoholu. B臋dziesz chcia艂 wybra膰 duch, kt贸ry zawiera 96 procent alkoholu, czyli 鈥減roch鈥. W贸dka destylowana ma oko艂o 96% alkoholu. Nast臋pnie, dodaj kilka procent wody. Sko艅czysz z ciecz膮, kt贸ra jest przejrzysta, a nie m臋tna. Ten spirytus jest destylowany do mocnego, klarownego napoju. Alkohol jest nast臋pnie rozcie艅czany i butelkowany. Je艣li robisz koktajl, najlepiej zrobi膰 dwie partie na raz.

Niezb臋dne alkohole s膮 wykonane z materia艂u organicznego, kt贸ry zawiera cukier i skrobi臋. Materia艂y te s膮 rozk艂adane przez enzymy. Ten cukier mo偶e by膰 fruktoz膮 lub glukoz膮, jak w przypadku winogron. Nast臋pnie do mieszaniny dodaje si臋 dro偶d偶e. Dro偶d偶e rozk艂adaj膮 mieszanin臋 cukru na alkohol i dwutlenek w臋gla. Dwutlenek w臋gla jest ponownie wykorzystywany do napoj贸w bezalkoholowych. Kiedy masz neutralny spirytus, mo偶esz r贸wnie偶 u偶y膰 go do zrobienia w艂asnego likieru.

Proces tworzenia spirytusu 96 wymaga dok艂adnego monitorowania. Destylatorzy musz膮 u偶ywa膰 odpowiedniego sprz臋tu i dok艂adnie monitorowa膰 proces. Je艣li nie chcesz zrujnowa膰 swojego spirytusu, u偶yj powolnego procesu destylacji. B臋dziesz chcia艂 zrobi膰 10 do 14 talerzy z ziarnem, zanim b臋dziesz m贸g艂 zrobi膰 nap贸j, kt贸ry ma ponad 96% etanolu. Wtedy, b臋dziesz gotowy, aby go wypi膰! Chocia偶 proces ten jest nieco skomplikowany, nie jest niemo偶liwy. To jeden z najbardziej popularnych rodzaj贸w whisky. Je艣li jeste艣 ambitny i chcesz eksperymentowa膰 z tym procesem, wyniki b臋d膮 warte wysi艂ku.

Po z艂o偶eniu swojego spirytusu i spirytusu neutralnego zbo偶owego, mo偶esz rozpocz膮膰 warzenie bazy. Spirytus neutralny zbo偶owy jest cz臋sto u偶ywany w produkcji ginu ze wzgl臋du na jego neutralno艣膰. Spirytus neutralny zbo偶owy pozwala na zachowanie botanicznych smak贸w i nie przy膰miewa zamierzonego produktu ko艅cowego destylarni. Neutralno艣膰 spirytusu rektyfikowanego sprawia, 偶e jest to produkt uniwersalny, kt贸ry mo偶e by膰 wykorzystywany w wielu r贸偶nych bran偶ach. Je艣li jednak jeste艣 nowicjuszem lub chcesz po prostu zrobi膰 ma艂膮 parti臋, mo偶esz zbudowa膰 go sam!

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *