Podwyżki cen energii o 300–800% w nowych kontraktach to już ponura norma dla polskich restauratorów i innych przedsiębiorców. Informacje o bankructwie pizzerii czy restauracji z powodu szalonych rachunków za prąd powoli przestają dziwić… Zamrożenie cen prądu na poziomie 785 zł/MWh niewiele pomoże, jeśli ma dotyczyć tylko 90% średniego zużycia od grudnia 2020 do końca 2021 r. Co możesz zrobić jako przedsiębiorca? Przekonaj się, że instalacja PV to rozsądne wyjście i opłacalna inwestycja!
W obecnej sytuacji na rynku energetycznym nie należy pytać, czy fotowoltaika opłaca się restauratorom, tylko o to, jak bardzo jest korzystna. Wyliczenia specjalistów z branży OZE pokazują, że czas zwrotu z inwestycji we własny prąd ciągle się skraca. Im wyższe koszty energii rynkowej, tym większa opłacalność instalacji PV w restauracji lub innej firmie. Wiele wskazuje na to, że “tanio już było” i będzie tylko drożej. Do tego dochodzi potencjalne zagrożenie przerwami w dostawach czy wprowadzenia nieprzekraczalnych limitów zużycia. We własnej minielektrowni wystarczą magazyny energii, by zapewnić sobie stały dostęp do prądu.
Fotowoltaika w restauracji – przykładowe dane projektu zrealizowanego w Polsce
Wiele materiałów medialnych poświęcono jednemu z lubelskich lokali o nazwie „U Chłopa”. Dwie niezależne instalacje PV zapewniają ok. 113,5 MWh energii w ciągu roku. Roczne oszczędności po ukończeniu i uruchomieniu elektrowni słonecznej właściciel oszacował na 34 000 zł. A było to jeszcze przed jesiennymi podwyżkami! Taka fotowoltaika dla restauracji kosztowała nieco ponad 380 tys. zł, z czego większość udało się pokryć dzięki dofinansowaniom. Pozostałe upublicznione dane to:
- autokonsumpcja na poziomie 60%;
- redukcja emisji CO₂ o 38,25 ton na rok;
- 201,7 tys. zł pozyskanych z różnych programów dotacji.
Im wyższy poziom codziennej autokonsumpcji, tym mniej energii trzeba oddawać do sieci energetycznej. Temu właśnie służą magazyny – żeby w pochmurne dni czy zimą, kiedy słońce świeci krócej, wciąż korzystać z własnego prądu, a nie odkupywać go od wytwórców. Niektórzy restauratorzy mogą zastanawiać się nad mocniejszymi instalacjami PV, by sprzedaż nadwyżek stała się dodatkowym źródeł przychodów.
Wskaźnik opłacalności inwestycji w fotowoltaikę pokazuje wysokie stopy zwrotu
Polska firma z branży fotowoltaicznej, Da Vinci Green Energy z Bielan Wrocławskich, opracowała specjalny indeks opłacalności instalacji PV. Wskaźnik PVPI Business uwzględnia ceny zakupu i odkupu energii, koszty dystrybucyjne na fakturach, dostępne dofinansowania, ceny modułów i instalacji fotowoltaiki oraz pewne odgórne założenia – moc paneli PV, zużycie energii w firmie. Na stronie davinci.pl co miesiąc publikowane są zaktualizowane wyliczenia aktualnego PVPI. Ile trzeba czekać, by restauracja wyszła na zero, a elektrownia zaczęła na siebie zarabiać?
Gdyby brać pod uwagę jedynie koszt instalacji fotowoltaicznej i ceny energii, inwestycja zwróci się właścicielowi lokalu gastronomicznego w nieco ponad 2,5 roku. PVPI Business w sierpniu 2022 r. wyniosło 4,5, za wrzesień 2,49, w październiku było to 2,64. A przecież żywotność ogniw słonecznych wynosi ok. 20–25 lat! W przyszłych miesiącach może być nieco wyższy (a szacowany okres zwrotu dłuższy) z uwagi na spadki cen prądu na TGE – pytanie tylko, czy to odbicie trendu, czy chwilowa przerwa w podwyżkach. Nie należy przy tym zapominać o innych korzyściach z fotowoltaiki dla restauracji:
- większa niezależność energetyczna;
- dbanie o środowisko;
- działania proekologiczne są doceniane przez klientów;
- spełnianie wymogów stawianych przez duże franczyzy.
Odnawialne źródła energii mogą wymagać nowego wyposażenia lokalu gastronomicznego
Wiele restauracji ma swoim wyposażeniu różnego rodzaju piece zasilane gazem. Ten również zdrożał o kilkaset procent w stosunkowo krótkim czasie. Ceny na TGE przekraczały już 1000 zł/MWh – choć w ostatnich tygodniach spadły do 355–435 zł/MWh, to i tak jest to znacznie więcej, niż 74-111 zł/MWh w latach 2018–19. Wprawdzie fotowoltaika może zasilać pompy ciepła, ale to rozwiązanie przeznaczone do ogrzewania pomieszczeń, a nie obróbki termicznej żywności.
O pełnej niezależności energetycznej restauracji można mówić dopiero w momencie, kiedy zarówno lokal, jak i wszystkie urządzenia, będą zasilane własną energią. Wymiana pieców na elektryczne to kolejny duży wydatek. Jednak w dłuższej perspektywie taka gruntowna modernizacja może być jedynym sposobem, by mieć jakąkolwiek pewność co do przyszłości własnego biznesu. Warto pomyśleć o drobniejszych, a efektywnych sposobach na oszczędzanie energii w firmie już teraz – jak optymalizacja procesów produkcji, energooszczędność na poziomie urządzeń itp., zanim zdecydujesz się na długofalowe, ekonomiczne założenie paneli fotowoltaicznych.