Mrożenie mięsa jest świetnym sposobem na jego dłuższy czas przechowywania. Trzeba pamiętać, aby mięso było odpowiednio przygotowane i zapakowane do procesu mrożenia.
Jak zamrozić mięso?
Żeby zamrozić świeże mięso, trzeba podzielić je na porcje i zapakować do osobnych woreczków. Na każdym z woreczków trzeba napisać datę mrożenia. Tak przygotowane mięso można włożyć do zamrażarki.
Należy pilnować daty mrożenia, ponieważ nie wszystkie produkty mogą być tak samo długo przechowywane w zamrażalniku. Mięso, które jest poprawnie zamrożone może stracić swoją ważność do spożycia po długim przechowywaniu w zamrażalniku.
Jak najszybciej rozmrozić mięso?
Aby w szybki i łatwy sposób rozmrozić mięso trzeba włożyć je do pojemnika z zimną wodą. Wodę w pojemniku należy wymieniać co około pół godziny. Jeśli nie mamy możliwości włożenia mięsa do pojemnika wówczas można je rozmrozić trzymając woreczek z mięsem w strumieniu zimnej, bierzącej wody. Mięso o wadze pół kg rozmrozić powinno się w wodzie po około dwóch godzinach.