Wiele osób widząc cykorię na targu warzywnym, omija ją szerokim łukiem. Głównie kojarzy się nie bowiem że specyficznym, gorzkim smakiem. Jak jeść cykorię, by na stałe zagościła w naszym menu? Czy możliwe jest, że stanie się naszym smakołykiem?
Cykoria niedoceniona
Wielka szkoda, że tak mało osób uważa ją za wartościowy posiłek. Cykoria oczyszcza organizm z toksyn, działa uspokajająco na układ nerwowy, a ze względu na dużą zawartość błonnika przyspiesza metabolizm. Można ją przyrządzać na wiele sposobów.
Po włosku
Włosi wyznają zasadę: im prościej, tym smaczniej. Danie z cykorią w roli głównej? Podana na surowo z odrobiną oliwy z oliwek, polana octem balsamicznym. Zaraz po obraniu można skropić ją również sokiem z cytryny.
Do garnka!
Liście cykorii można obgotować w gorącej wodzie. Zalecany czas to 15 minut. Następnie podsmaża się ją na maśle i posypuje cukrem. Nietypowe połączenie? Ze względu na prostotę, ten sposób podania śmiało można określić równie włoskim! Jedno jest pewne, po skosztowaniu będziemy chcieli więcej!