Sok z aloesu wzmacnia odporność i działa regenerująco na organizm. Zatem, jak zrobić napój aloesowy samemu?
Przepis na napój z aloesu
Najważniejszym składnikiem jest aloes, ale nie każda roślina będzie odpowiednia. Idealna do wykonania napoju będzie przynajmniej dwuletnia, ale nie starsza niż pięcioletnia. Potrzebne będą liście w takiej ilości, żeby mieściły się w dwóch dłoniach. Muszą one trafić na dobę do lodówki. Po wyjęciu należy obciąć brzegi z kolcami i wydrążyć miąższ. Następnie wszystko należy wrzucić do szerokiego naczynia i dodać 0,5 l soku z cytrusów (mogą to być pomarańcze, grejpfruty i cytryny) i zmiksować. Po orzynaniu gęstego, zawiesistego soku dobrze jest przetrzeć go przez sito. Rozlewając napój do butelek trzeba pamiętać, że powinny być wykonane z ciemnego szkła.
Napój aloesowy przechowuje się w lodówce i spożywa 2-3 razy dziennie po łyżeczce przez dwa tygodnie do miesiąca. Pod żadnym pozorem nie wolno aloesu nadużywać, ponieważ może doprowadzić do wypłukiwania elektrolitów.