Co prawda obecnie największą popularnością cieszą się nowoczesne płyty indukcyjne, ale w wielu domach można wciąż spotkać tradycyjne kuchenki gazowe. Sprzęt ten jest bardzo praktyczny oraz wygodny podczas użytkowania, ale dla wielu pań domu prawdziwym koszmarem jest jego czyszczenie.
Czyszczenie palników a estetyka i bezpieczeństwo
Każda profesjonalna pani domu pragnie, aby w kuchni zawsze było czysto i schludnie. Tymczasem estetyka kuchenki gazowej często pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów na to, aby w pełni skutecznie usunąć nieczystości powstałe na palnikach podczas gotowania poszczególnych potraw.
Jak wiadomo najbardziej problematycznymi elementami kuchenki gazowej są palniki. Warto pamiętać o tym, aby nigdy nie bagatelizować ich czyszczenia. Jest to bardzo ważne nie tylko ze względu na walory estetyczne, ale przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo.
Jak wyczyścić palniki w kuchence gazowej?
Ocet to taki środek, który ze wszelkimi nieczystościami oraz przypaleniami potrafi poradzić sobie rewelacyjnie. W celu usunięcia brudu wystarczy zagotować ocet z wodą w proporcjach 3:1, a następnie umieść w gorącym roztworze zanieczyszczone palniki. Trzeba je pozostawić w nim na około pięć minut, a później ostrożnie wyjąć i poczekać aż dostatecznie ostygną.
Jeśli na palnikach pozostały jeszcze jakieś zabrudzenia, to wówczas ich powierzchnię należy oczyścić za pomocą gąbeczki. Ważne jest, aby je dobrze osuszyć, bowiem wówczas nie będą rdzewiały.