Wielu nowoczesnym paniom domu ubicie śmietany bez miksera wydaje się niemożliwe. Tymczasem w rzeczywistości istnieje kilka sprawdzonych sposobów na wykonanie tej czynności.
Jak ubić śmietanę bez miksera?
Idealnym, choć nieco czasochłonnym oraz męczącym sposobem na ubicie śmietany bez pomocy miksera, jest wykorzystanie do tego celu rózgi kuchennej. Sprzęt ten potrafi bowiem bardzo dobrze napowietrzyć kremówkę, a ręcznie ubita masa zawsze posiada niepowtarzalny smak.
Wiele doświadczonych gospodyń domowych potrafi także ubić kremówkę za pomocą tradycyjnego widelca. Niemniej, nie jest to opcja idealna dla nerwowych oraz niecierpliwych pań domu.
Do ubicia kremówki na puszystą oraz sztywną masę można też wykorzystać słoik. Wystarczy wypełnić go do połowy śmietaną, wrzucić do środka czysty korek po białym winie, a następnie dobrze zakręcić pokrywkę. Całość należy energicznie potrząsać, aż do momentu, kiedy masa odpowiednio zgęstnieje.
Chcąc ubić śmietanę warto zawsze pamiętać o tym, aby wcześniej ją mocno schłodzić w lodówce lub w zamrażalniku. Ten prosty trik potrafi w zdecydowany sposób przyspieszyć cały proces.