Spaghetti to pyszne włoskie danie, które bardzo często gości na stołach w naszym kraju. Jak ugotować makaron na spaghetti, aby potrawa ta nabrała wyjątkowego smaku?
Makaron do spaghetti charakteryzuje się tym, że jest bardzo długi. W związku z tym najlepiej się go gotuje w dużym garnku. Na początek należy zagotować około dwóch litrów osolonej wody. Ogólna zasada mówi o tym, że na każde 100 gramów makaronu należy zagotować litr wody. Niemniej makaron na spaghetti lepiej jest ugotować w nieco większej ilości wody. Warto też dodać do niej łyżkę oleju, bowiem dzięki temu makaron nie będzie się sklejał, a woda podczas gotowania nie wykipi.
Ważne jest, aby wkładać zawsze makaron bezpośrednio do wrzącej wody. Długie nitki nigdy nie chcą zmieścić się w całości do garnka, zatem należy je wkładać stopniowo. Najpierw trzeba zanurzyć we wrzątku tylko część makaronu, a gdy zmięknie, to wówczas należy go włożyć do garnka coraz głębiej, aż cały zanurzy się w wodzie. Podczas gotowania makaron musi być mieszany.
Czas jego gotowania wynosi około 8 -12 minut, w zależności od producenta oraz ilości gotowanego makaronu. Należy go zawsze ugotować al dente, czyli na lekko twardo, a następnie przełożyć go do cedzaka i przepłukać gorącą wodą.