Nie tylko profesjonalni kucharze znają tajniki gotowania. Każdy amator spędzający czas w kuchni powinien być zaznajomiony z niektórymi “trikami”, które sprawiają, że przygotowywanie potraw jest łatwiejsze, a one same w sobie smaczniejsze. Jedną ze sztuczek jest zagęszczanie sosów. Powszechną metodą jest stosowanie mąki. Co, jednak gdy nie mamy jej pod ręką?
Żółtko nie tylko do panierowania
Wykorzystywane głównie podczas pierwszego etapu panierowania. Mało kto zdaje sobie sprawę, że w przypadku braku mąki, może posłużyć również jako skuteczny zagęszczacz. Sprawdza się przy sosach jasnych, jednolitych, w których nie ma mięsa. Po dodaniu do sosu żółtka należy mieszać go na wolnym ogniu przez kilka minut.
Znany sposób: śmietana
Jak zagęścić sos bez mąki, gdy w lodówce nie mamy również jajek? Śmietaną! Aby jednak nie ścięła się, a w sosie nie powstały grudki, do śmietany powinno dodać się odrobinę sosu, a dopiero potem całość wlać do garnka. Dodatkowo biały, kwaśny nabiał dodaje sosowi wyrazistości.