Jak gotować bób żeby nie wzdymał?

PytaniaKategoria: DietaJak gotować bób żeby nie wzdymał?
Hanna zapytał 4 lata temu

Jak gotować bób żeby nie wzdymał?

1 odpowiedzi
Best Answer
Krzysztof Wieczorek Personel odpowiedział 4 lata temu

Wzdęcia są głównie spowodowane oligosacharydami, które występują w ziarnach bobu. Jelita człowieka niestety nie są w stanie ich strawić, dlatego warto wiedzieć jak gotować bób żeby nie wzdymał.
 
Czas gotowania
Przede wszystkim czas gotowania nie powinien być dłuższy niż 15 minut. Jednocześnie należy pamiętać o tym, żeby bób się nie rozgotował. Jeżeli jest odpowiednio ugotowany to jego skórka będzie pomarszczona. Do gotującego się bobu warto dodać jedną łyżeczkę cukru na 1 kilogram bobu. Na koniec gotowania wystarczy dodać łyżeczkę soli.
 
Dobór przypraw
Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie gałązek świeżego kopru. Dzięki temu bób będzie posiadał przyjemny aromat, a po zjedzeniu wzdęcia nie powinny wystąpić. Drugą przyprawą wartą wyróżnienia jest kminek, który również skutecznie zapobiega wzdęciom. Wystarczy jedna łyżeczka kminku dodana podczas gotowania. W pierwszej kolejności bób powinien być zalany gorącą wodą, a następnie odstawiony na dwie godziny do przestygnięcia. Po tym czasie należy go dokładnie umyć i zalać świeżą wodą do gotowania.