Spośród wszystkich egzotycznych owoców, do których obecnie mamy niemal nieograniczony dostęp awokado jest zdecydowanie jednym z najzdrowszych i godnych polecenia. Niepozorny zielony owoc, nie większy od jabłka jest skarbnicą witamin i składników odżywczych.
To, co wyróżnia awokado to duża ilość jednonasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są kluczowe do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W awokado jest bardzo mało cukrów prostych i owoc ten, sam w sobie, uznawany jest za niesmaczny.
Jak jeść awokado na surowo?
Awokado zawsze należy spożywać na surowo, aby nie utracić wszystkich zawartych w nim cennych składników. Możemy wybrać dwie opcje: na słodko i na słono.
Na słodko awokado jest doskonałym uzupełnieniem szejków i koktajli owocowych. Po zmiksowaniu ze słodkimi owocami (banan czy gruszka) stanowi świetne uzupełnienie smaku oraz tworzy gęstą, pożądaną konsystencję.
Na słono zaś awokado jest podstawą słynnej pasty do kanapek guacamole. Po rozgnieceniu awokado i dodaniu oliwy z oliwek, drobno pokrojonego czosnku, soli oraz pieprzu uzyskamy fantastyczną w smaku, bardzo wyrazistą pastę.