Jeśli mieszkasz w chłodniejszym klimacie, jak możesz zachować świeżość cukinii? Oto kilka wskazówek, które pozwolą zachować świeżość cukinii przez całą zimę. Ważne jest, aby dokładnie umyć cukinię i odciąć jej końcówki. Następnie pokrój cukinię wzdłuż, najlepiej na ćwiartki. Następnie każdą ćwiartkę pokrój na kawałki wielkości kęsa. Kawałki cukinii możesz dodać do garnka z zupą lub sosem. Podawaj na ciepło lub na zimno, to łatwy posiłek na chłodne dni.
Kluczem do gotowania cukinii w zimie jest wiedza, jak ją przygotować. Można zamrozić ją w całości, pokrojoną w plastry lub rozdrobnioną. Wiedząc, jak przygotować ją z wyprzedzeniem, łatwiej znaleźć to, czego potrzebujesz. Cukinia najlepiej smakuje, gdy jest gotowana razem z innymi warzywami, więc jest świetnym dodatkiem do zup i sosów do makaronu. Nie sprawdza się jednak tak dobrze w stir-fry lub daniach na parze.
Jeśli masz ogród, możesz wykorzystać cukinię jako źródło pożywnego jedzenia na zimę. Miąższ cukinii zawiera prawie 20 kalorii i prawie zero tłuszczu. Jest też doskonałym źródłem witaminy C i witaminy B6 oraz ma wysoką zawartość potasu. Jadalne są również kwiaty cukinii. Możesz również zachować cukinię poprzez suszenie, kiszenie lub mrożenie. To da ci cukinię przez całą zimę.
Jeśli planujesz zamrożenie cukinii, zdobądź mały robot kuchenny. Te urządzenia pomogą Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu. Poszatkowana cukinia będzie gotowa w mniej niż 20 sekund, a Ty możesz ją porcjować do małych torebek, aby trzymać w zamrażarce. Pamiętaj tylko, aby upewnić się, że używasz odpowiedniej wielkości pojemnika na rozdrobnione warzywa. O ile nie przechowujesz ich na zimę, rozdrobnione warzywa zbijają się w grupę i przyklejają do siebie.
Jeśli nie chcesz wyrzucać swojej cukinii w środku zimy, rozważ jej odwodnienie. Nie tylko utrzyma to twoją cukinię w świeżości, ale także zwolni miejsce w twojej spiżarni. Pintowy słoik zmieści około czterech funtów cukinii, a powstały proszek można dodać do zup, gulaszów i smoothies. Prawdopodobnie najpopularniejszym odwodnionym przepisem z cukinii są chipy z cukinii.
Przed zamrożeniem cukinii, umyj i pokrój ją w małe plasterki. Możesz użyć robota kuchennego lub tarki do rozdrabniania cukinii, ale pamiętaj, aby wykręcić nadmiar wilgoci. Następnie możesz przenieść rozdrobnioną cukinię do wanny z wodą lodową i zamrozić ją. Kiedy cukinia jest zamrożona, możesz z łatwością wyciągnąć ją z zamrażarki, kiedy będziesz potrzebował jej użyć. I nie potrwa to długo, aż cukinia będzie gotowa do jedzenia.