Dowiedz się, jak zrobić kremowy sos z ulubionych warzyw, wykonując kilka prostych kroków. Kremowe sosy są często przygotowywane przez mieszanie pół na pół i śmietany ze szpinakiem. Dodaj gałkę muszkatołową lub inne aromatyczne przyprawy i masz danie, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Możesz również spróbować innych rodzajów twardych serów, aby dodać bardziej wyrafinowany smak do szpinaku.
Aby sos był gęstszy, zacznij od wyżęcia szpinaku do sucha. Możesz również dostosować ilość serka śmietankowego do preferowanej konsystencji, dodając mleko. Upewnij się, że sos jest dokładnie podgrzany przed podaniem. Ten przepis zachwyci nawet dorosłych. Choć jest prosty w wykonaniu, z pewnością zrobi wrażenie. Podany samodzielnie, stanowi świetną przystawkę na rodzinne spotkanie lub specjalny posiłek.
Możesz kupić mrożony szpinak lub rozmrozić go pod bieżącą wodą. Jeśli nie jesteś wielkim fanem zamrażarki, możesz również kupić 10-uncjowe opakowanie świeżego szpinaku. Upewnij się, że wycisnąłeś nadmiar wody przed gotowaniem szpinaku, który znacznie się skurczy po ugotowaniu. Możesz również zastąpić świeży szpinak 1/2 szklanki ciężkiej śmietany. Jednak będziesz musiał gotować go dłużej, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Jeśli nie masz mrożonego szpinaku, możesz również zrobić własną wersję gęstego sosu szpinakowego, używając świeżego lub mrożonego szpinaku.
Aby zrobić kremowy sos szpinakowy, będziesz potrzebować patelni na średnio-wysokim ogniu. Umieść szpinak na patelni i dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj, aby połączyć składniki. Gotuj szpinak, aż całkowicie zwiędnie, i dodaj więcej śmietany, jeśli chcesz. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, jeśli chcesz. Następnie, w razie potrzeby, dodaj jeszcze trochę ciężkiej śmietany. Upewnij się, że dodajesz szczyptę soli, jeśli chcesz mieć gęstszy sos.
Kremowy szpinak można łatwo przechowywać w lodówce przez 2 dni. Następnie możesz go odgrzać w mikrofalówce lub na kuchence. Może być potrzebne trochę dodatkowego mleka, aby go rozrzedzić. Wartości odżywcze podane tutaj obejmują mleko 2% lub śmietanę pół na pół, ale nie obejmują opcjonalnego parmezanu. Kiedy dodasz ciężką śmietanę lub parmezan do szpinaku, kalorie i zawartość tłuszczu wzrośnie.
Kremowy szpinak to luksus dla kubków smakowych. Szpinak jest gotowane do perfekcji i swathed w delikatnym sosie, aromatyzowane z aromatami, pół i pół, i świeże przyprawy. Z obfitej porcji szpinaku otrzymamy jeden kubek pysznej zieleniny. Będzie pyszny również na tacy bufetu. Możesz zrobić swój własny kremowy szpinak, postępując zgodnie z instrukcjami podanymi poniżej. Więc śmiało, zrób swój ulubiony kremowy sos szpinakowy!